Новороден бял гърбат кит развълнува Австралия

Перлено бяло малко на гърбат кит беше заснето край бреговете на Австралия, което предизвика спекулации дали това е изключително рядък кит албинос. Други също се чудеха дали малкото може да е потомък на Мигалу, напълно бял кит като митичния Моби Дик.

Операторът на дрон Джейдин Матюсън забеляза светлия кит в края на юли, паващ заедно с майка си в тюркоазените води край северния край на Нов Южен Уелс. Гърбатите китове мигрират към този участък от крайбрежието на източна Австралия между юни и август, за да се чифтосват и раждат, след като са пътували на север от богатите места за хранене на Антарктика, където се връщат между септември и ноември.

Гърбатите китове (Megaptera novaeangliae) са почти напълно тъмносиви до черни и обикновено имат бели петна само по коремите си, но във видеото могат да се видят млечнобялата опашка и перките на новороденото, които блестят на слънчевата светлина.

Експертите обаче се колебаят да отдадат чертите на малкото на албинизъм. Това рядко генетично състояние се причинява от рецесивен ген, който нарушава способността на клетките да произвеждат меланин, веществото, което предизвиква пигментация в кожата, косата и очите. Това води до бледа кожа и розови очи.

Въпреки че рядко се документират, по-светлите нюанси не са нечувани при новородените китове, каза Уоли Франклин, изследовател на китоподобни и морски учен в The Oceania Project, организация с нестопанска цел, посветена на изследването и опазването на делфините и китовете, пред Live Science. "Те се раждат с покритие, което изглежда много светло и белезникаво на светлина и в резултат на това погрешно се смятат за албиноси", каза той. "Първоначалното покритие обикновено се разсейва в рамките на една седмица и се установява нормалната черно-бяла пигментация."

През последните седмици фотографи също заснеха кадри на две други бебета "Моби Дик" край щата Нов Южен Уелс. Определянето дали тези младежи имат белези на албиноси ще изисква наблюдение във времето, както и кожни проби. Но китовете, за които е потвърдено, че имат албинизъм, са изключително редки. "Реалността е, че единственият албинос в популацията на гърбатите китове в източна Австралия е добре познатият Мигалу", каза Франклин.

Мигалу, чието име означава "Бяло момче" на няколко езика на австралийските аборигени, е забелязан за първи път през 1991 г. край западното крайбрежие на страната, което минава по друг път на миграция на гърбат кит от Антарктика. Отне почти 15 години, за да се потвърди статусът му на албинос чрез отлепени кожни клетки, което показа, че той има генетичен белег на албинизъм.

Албинизмът може да увеличи чувствителността към слънчева светлина и студ и да направи съществата по-уязвими за хищници. И все пак Мигалу  оцеля до зряла възраст и е здрав кит. "Доказателството от наблюденията е, че той се разбира с други гърбати по много нормален начин", каза Франклин.

Мигалу не е забелязван от 2020 г., въпреки че появата на бледо възрастно животно край бреговете на Куинсланд в Австралия по-рано тази година породи надежди, че това може да е той. Въпреки това, за да бъдат белите новородени негови, Мигалу трябва да се е чифтосал с женска, която също носи рядката мутация за албинизъм.

Това, което е по-вероятно, каза Франклин, е, че наблюденията са резултат от рядка добра новина за околната среда - опазването е довело до възраждане на австралийската популация на гърбатите китове през последните 60 години, от няколкостотин през 60-те години на миналия век до десетки хиляди днес. Това означава, че има скок в броя на малките, които се раждат във водите край източна Австралия.

"Следователно се увеличават наблюденията на новородени по крайбрежието“, каза Франклин. "С толкова голям интерес към миграцията на гърбатите китиве, ние едновременно наблюдаваме и получаваме по-голямо покритие на тези красиви светло оцветени новородени, което е прекрасно.“

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини