Скандал, допинг, политика. Руските спортисти още не знаят участват ли в Олимпиадата

Допускането на руските спортисти до участие в Олимпийските игри 2016 в Рио де Жанейро се превърна в продължителен допингов скандал, обхванал всички нива на организацията. Сега на сайта на МОК е публикувана речта на Томас Бах, който оглавява олимпийския комитет. В речта, произнесена на откриването на 129 сесия на МОК в Бразилия, Бах се спира подробно на допускането на руслките спортисти, като казва, че решението е продиктувано от принципа за справедливост и не трябва да бъде свързано с политиката.

"Във връзка със сериозността на обвиненията, ние не можехме да отстояваме презумпцията за невинност на руските спортисти.  От друга страна, ние не можехме да лишим спортистите от правотоп да докажат своята невинност. не трябва да бъде наказван някой за неправилните действия на неговото правителство, ако той не е свързан с това",  заявява Бах.

Принципът за справедливост трябва да бъде независим от политиката. "Този, който отговаря на нарушаването на закона с друго нарушаване на закона, разрушава справедливостт", допълва главата на МОК.

Но едновременно с това Бах посочва, че изводите в доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) за мащабни машинации на Олимпиадата в Сочи, са "много сериозни" и ако бъдат потвърдени, ще сме станали свидетели на "безпрецедентна атака". по спорта.

Главата на МОК напомни, че Международният олимпийски комитет незабавно е реагирал на данните, публикувани от комисията на Ричард Макларън. 

На 1 август антидопинговите комитети на 13 страни се обърнаха към МОК с открито писмо, в което осъждат решението на олимпийския комитет да се откаже от пълното остраняване на руския сборен отбор от надпреварата в Рио. Обращението е подписано от САЩ, Австрия, Швейцария, Канада, Дания, Финляндия, Германия, Япония, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Полша.

А от ден преди това се знае, че окончателното решение за участието на руските спортисти в Олимпиадата в Рио де Жанейро ще бъде взето от комисия от трима души и ще бъде огласено до 5 август, когато е официалното откриване.

МОК постанови допускане на руските олимпийци до участие на 24 юли, но остави на международните спортни федерации правото да решават кой ще замине за Бразилия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини