Русия държи човек от Източна Европа да бъде начело на ООН

Русия смята за приоритетна задача назначаването на представител на Източна Европа за следващ генерален секретар на ООН, предадоха ТАСС и БТА.

Агенциите цитиран постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Позицията на Москва е известна от по-рано, но сега е изразена малко преди следващото предвариелно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация. То е насрочено за 5 август.

В първото гласуване – на 21 юни, с най-добри изгледи за поста се открои бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата есен беше върховен комисар на ООН за бежанците.

Следващите двама във временното класиране са от Източна Европа - бившият президент на Словения Данило Тюрк, който е втори, и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Запитан от журналисти доколко е важно за Русия избирането на източноевропеец за генерален секретар, Виталий Чуркин е отговорил, че "това е приоритет". Но, както и в предишни изявления на руски дипломати по въпроса, той е добавил уговорката, че "има и други добри кандидати от други региони".

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. е заеман от южнокорееца Бан Ки-мун, се освобождава на 1 януари. До момента за поста претендират 12 души, сред които бивши държавни глава и министри на външните работи.

На 21 юли 15-членният Съвет за сигурност на ООН проведе първо предварително гласуване по списъка на кандидатите за висшия пост в организацията, при което 67-годишният Гутериш получи 12 гласа "за" и нито един "против".

Някои дипломати и наблюдатели смятат, че ако в гласуването в петък никой не се обяви против португалеца, въпросът с назначаването му практически ще бъде решен, отбелязва ТАСС.

Но Чуркин призова да не се правят преждевременни изводи от резултатите от първото гласуване: "Смятам, че процесът ще отнеме известно време. Той няма да бъде решен в петък. Това е вътрешното ми чувство".

Предпазлив, той не съобщи, че смята да гласува против Гутериш. "Защо да го правя? Той е такъв добър човек", каза дипломатът.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой кандидат получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено от името на Съвета за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини