Държавата откупи „Авионамс”, обяви премиерът

От днес авиоремонтният завод „Авионамс”, който е разположен в село Граф Игнатиево е вече на 100% държавна собственост.

Това обяви пред журналисти в базата премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". От думите му стана ясно, че 29 млн. лева са платени за този завод, за да стане отново държавна собственост. 

Борисов съобщи, че през 2008 година „Авионамс” без никаква логика е бил приватизиран на 65%, а през 2012 година изцяло приватизиран. 

Компанията бе купена от Цветан Василев. До сделката се стигна, след като частен съдебен изпълнител обяви за продан акциите в завода на "Хедж инвестмънт България" заради дълг на свързаната с банкера Цветан Василев компания към КТБ

"Авионамс" беше част от пакетната сделка заедно с БТК, Дунарит, НУРТС, с която миналата година Цветан Василев се опита да прехвърли ценните активи на белгиеца Пиер Луврие. Сделката обаче пропадна. 

Премиерът Борисов каза, че всичко това противоречи на естествените правила вертолетите и самолетите на авиобазата да се ремонтират там, където кацат, в собствения им двор, вместо в Полша. 

Министър-председателят още веднъж обяви, че от днес заводът е върнат обратно на държавата и ще може да се ремонтират нашите и натовски хеликоптери. 

Борисов съобщи още, че Музеят на авиацията в Крумово ще бъде преместен в центъра на Пловдив, което ще спомогне повече хора да се запознават с историята на българската авиация.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини