Борисов: БСП се крие зад генерали, Радев ме е излъгал

БСП се крие зад генерали, а ген. Румен Радев явно ме е излъгал - с тези думи премиерът коментира оставката на началника на ВВС, номиниран за кандидат-президент.

Вчера командващият Военновъздушните сили подаде оставка с официален мотив, че е навършил години за пенсия. Неофициално бе съобщено, че той бил против това чужди самолети да участват в охраната на въздушното ни пространство.

В същото време обаче ген. Радев е една от основните номинации в БСП за кандидат-президент.

Днес Бойко Борисов коментира действията на генерала, като припомни, че в края на миналата година, когато той за първи път подаде оставка, я оттегли след разговор между двамата. Според премиера тогава е бил подведен от генерала, който му дал дума, че няма нищо общо с  политиката. 

"Министър Ненчев ме предупреди, че Радев е по-скоро политическа фигура, но аз не го послушах, за съжаление. Мога да му пожелая приятен път на генерал Радев, приятна игра, изглежда, че ме е излъгал, но мен който ме е излъгал веднъж, не ме лъже втори път”, каза премиерът, цитиран от в. "24 часа" и местния сайт "Трафикнюз".

По думите му Радев е трябвало да си подаде оставка, когато беше приватизиран авиоремонтният завод „Авионамс” в Граф Игнатиево, който сега отново става 100% държавен. 

Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега”, каза премиерът. 

Той изрази съжаление, че 125-годишна партия, като БСП, е стигнала дотам, че да няма един партиен член, който да издигне за кандидат, а се крие зад генерали, предаде "Фокус". 

А какво ще стане, ако ние издигнем ген. Константин Попов (началникът на отбраната - б.р.) - ще разделяме армията ли?”, попита премиерът. 

По думите му всяка партия трябва да издига партийни кандидатури, а не да се крие зад артисти,генерали и други. 

Недопустимо е, ако мотивите за оставката на ген. Радев са политически, коментира по-рано пък адмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ и бивш командващ Военноморските сили. 

Много са координирани действията на ген. Радев с тези на БСП. Радвам се, че от Българската социалистическа партия оценяват високо българските офицери и генерали, но не приемам политическите партии да си търсят кандидати по този начин“, каза той. 

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова се разграничи от изявления, че оставката на шефа на ВВС е заради евентуалната му кандидатура за президент. Четох мотивите му и виждам, че те не са свързани с номинациите, каза тя. 

Нинова заяви още, че изглежда много вероятно самият Борисов да се кандидатира за президент, но самата тя категорично няма да го направи. Сигурна е обаче, че БСП ще стигне до балотаж и смята, че на него биха се справили дори по-лесно срещу самия лидер на ГЕРБ, отколкото срещу друг кандидат.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини