BMW M1 Homage - възраждането на суперавтомобилът

Въпреки че BMW реално не са правили истински суперавтомобил от 30 години, когато се бе появил оригиналния М1, човек от висока позиция в баварската компания съобщи, че ръководството се опитва да възроди имиджа на компанията с нов екологичен суперавтомобил, базиран на прототипа M1 Homage, показан по-рано през тази година.

Според предварителна информация BMW разглежда приложимостта на този проект. Основната цел на базираната в Мюнхен фирма е да представи двуместен автомобил, който представлява своебразна витрина на най-модерните опазващи околната среда технологии. Така към края на 2012 година се очаква да бъде пуснат въпросният модел в доста лимитирана серия.

Пред AutoWeek вътрешен човек каза, че „идеята е суперавтомобилите да се пренесат до едно напълно ново екологично ниво посредством технологии и материали, които се ползват широко и днес."

Вероятно той говори за ултралеките материали и различните системи, които BMW вече ползва – като старт-стоп системите, регенеративното спиране, директния инжекцион, както и например дезактивирането на цилиндри. Слуховете за евентуално връщане на суперавтомобила М1 са налице от края на септември, като пускането на подобен модел на пазара определено ще помогне на BMW в битката с модели като Audi R8 и предстоящия да се появи Mercedes Benz SLC Gullwing.

И докато R8 и Gullwing разчитат на големи двигатели, то въпросният вътрешен представител на компанията разкрива, че BMW по-скоро възнамеряват да ползват модифицирана версия на битурбо 3-литровия редови шестцилиндров двигател, ползван в 335i. Разбира се, в зависимост от това, което гонят BMW, може да се предположи, че ще бъде ползван и V8 от BMW M3 или дори 5-литровият V10 от М5 и М6... а защо не и някоя хибридна система.

Развиването на екологичен суперавтомобил не е обаче основният приоритет на BMW, но като цяло проектът се развива относително бързо – да се надяваме, че в идните месеци ще имаме повече информация за развитието на въпросния екологичен проект.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини