Над 2300 самодейци от цялата страна и чужбина три дни се надпяват и надиграват в Неделино

Изображение 1 от 4

    С официални приветствия и награди тържествено беше открит ХV-я Национален фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино. Кметът Боян Кехайов поздрави участниците и жителите на родопския град. След официалните гости бяха вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, депутати, евродепутати и кметове от различни политически сили. Със званието "Почетен гражданин на Неделино" беше удостоен д-р Андрей Кехайов. 
    Певицата Виолета Георгиева получи златен плакет за принос към развитието на културата и за популяризиране на уникалния неделински двуглас. Виолета е една от четирите сестри Георгиеви, които преди 30 години правят първите записи на двугласното пеене и издават дългосвиреща плоча в тогавашния Балкантон. "Нашата цел беше да създадем нещо, което да остане и някой да запее след нас", сподели Виолета Георгиева. Тя добави, че в нейното семейство винаги се е пеело. Направили записите, защото усещали че традицията се губи и тогава дори не предполагали, че неделинският двуглас след трийсет години ще добие такава популярност. Виолета Георгиева сподели още, че за съжаление в техния род няма наследници на старинната песенна традиция. "Но виждам, че в Неделино има много деца, които имат желание, много са гласовити и смятам че тази традиция ще продължи и неделинският двуглас ще продължи да звучи", допълни певицата. 
    Самодейките от местното читалище също са категорични, че за тях двугласът е всичко. "За нас това е култура, традиция, това е нашия начин да изразим това, което мислим, нашето отношение към музиката, към фолклора. Живеем с тази музика, започнали сме от съвсем мънички да пеем, закърмени сме с неделинския двуглас и надяваме се че го популяризираме във всички краища не само на България, но и в чужбина", споделиха братовчедките Илияна Доганова и Деница Доганова. Те научили песните, които изпълняват от майката на Илияна и си пожелават да предадат наученото на своите деца. 
    А иначе на сцената в центъра на Неделино ще звучи не само двуглас. Фолклорни изпълнители от 79 читалища се надпяват и надиграват, а фестивалът продължава до 5 септември. Участват и състави от Гърция, Турция, Румъния и Македония. Жури с председател акад. Милчо Василев, ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив ще отличи лауреатите на фестивала. 

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини