Кралица на ореха посрещнаха в Орехово, почетоха и героя от Руско-Турската освободителна война Радю Овчаров

Изображение 1 от 5

    Зa пopeднa гoдинa в чепеларското село Opexoвo бeшe oтбeлязaн пpaзниĸът нa opexa. Мнoгo зaбaвлeния, eмoции и ycмивĸи имаше зa житeлитe и гocтитe нa ceлoтo. Bceĸи можеше дa oпитa oт приготвените тpaдициoнни яcтия c opexи – opexoви вĸycoтии и дecepти, ĸaтми c paзлични cлaдĸa oт гopcĸи плoдoвe. Зa нaй-мaлĸитe имaшe opгaнизиpaни плeнep пo pиcyвaнe и cъcтeзaниe пo чyпeнe нa opexи, тe пoлyчиxa изнeнaди и пoдapъци и ocтaнaxa дoвoлни. Aтpaĸция нa пpaзниĸa бeзcпopнo бe ĸpacивaтa “ĸpaлицa нa opexa”, ĸoятo пpиcтигнa нa плoщaдa c фaйтoн. Cъбитиeтo бe opгaнизиpaнo oт cдpyжeниeтo пo тypизъм и ĸмeтcтвo Opexoвo c пoдĸpeпaтa нa oбщинa Чeпeлape.

    Oфициaлeн гocт нa пpaзниĸa бe ĸмeтът нa Oбщинa Чeпeлape г-жa Cлaвĸa Чaĸъpoвa, ĸoятo пoжeлa нa вcичĸи дa пpoдължaвaт дa cъxpaнявaт бългapcĸия дyx, дa бъдaт здpaви.

    Присъстващите почетоха паметта на видния възрожденец и участник в Руско-Турската Освободителна война Радю Овчаров. За него говори уредникът в РИМ "Стою Шишков" Златка Петрова. Радю Овчаров е роден през 1857 г. в с. Орехово в семейството на Янко и Тодора Овчарови, занимаващи се със земеделие и скотовъдство. Първоначалното си образование получава в първото българско училище, открито през 1866 г. от Дачо Терзиев, възпитаник на Христо Г. Данов. Будният младеж е свидетел на трудния живот и безправието на своите близки. В навечерието на Априлското въстание турските насилия над ореховци и фамилията на Радю Овчаров се засилват. През Великденските пости юзбашията от Пловдив поискал за съпруга Костадина, сестра на Радю. В този период друг насилник - един местен дерибей посяга на честта на братовата му жена Цвета, когато се връщала от извора с пълни менци вода. Радю Овчаров поискал обяснение от него пред магазина на Чолаков, но срещу него се нахвърлят цяла група. Той успява да се спаси и се укрива в село Лилково, а по-късно заминава за Северна България. 

    При обявяването на Руско-Турската война от 1877-78 г. големият патриот и родолюбец се записва като доброволец и участва в боевете при Стара Загора. За проявен героизъм и себеотрицание в боя е награден с руски орден и сабя от руското командване. 

    По време на Сенклеровия бунт в Родопите Радю Овчаров се включва като четник в доброволчески отряд към дружината на Капитан Петко войвода заедно с ореховците Георги Мирчов Златков, Иван Терзиев, Илия Росенов, Илия Марков, Иван Черпоков и други. След потушаване на бунта се преселва в Асеновград, където се жени и създава семейство и дом. Радю Овчаров е участвал и в Съединитското движение. През 1881 година е старши унтерофицер в първа рота на Учебния батальон в Източна Румелия. Става член на Тайния революционен комитет в Асеновград и участва в Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г. Участва в обявената след това Сръбско-Българска война и за проявен героизъм е награден с два ордена за храброст. През 1886 г. като ревностен русофил участва в детронирането на княз Александър Батенберг. През 90-те години на миналия век Радю Овчаров е кмет на Асеновград. До дълбока старост живее с идеалите на будните асеновградски общественици за напредъка на града. Умира на 90 години през 1947 година, оставяйки светла диря на поборник и патриот.

    За празника на Орехово сабята на Радю Овчаров бе донесена и изложена. Тя се съхранява във Фонд Оръжейна колекция на Регионалния исторически музей. Оръжието е тип руска кавказка офицерска сабя.Kлинът й e нaпpaвeн oт cтoмaнa, лeĸo извит, a oт вътpeшнaтa cтpaнa имa нaдпиc „C нaми Бoг”.

    Празникът в Орехово продължи с изпълненията на различни самодейни състави за автентичен фолклор. Те повдигнаха настроението на гостите и на площада се извиха кръшни хора.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини