ГЕРБ обвини областния на София за скандала с Царските конюшни

Честит 9-ти септември, днес Нинова напомни какво е БСП - лъжи, некомпетентност, преднамереност. С тези думи вътрешният министърРумяна Бъчварова отвърна на обвиненията на социалистите към нея заради казуса с Царските конюшни – тема, превърнала се от вчера във водеща.

Бъчварова, регионалният министър - Лиляна Павлова, и земеделският Десислава Танева дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, където разясниха какви са фактите според тях.

"БСП се опитвала да размахва като знаме казуса, за да си реши вътрешнопартийните проблеми, с които очевидно не се справя. Много грозно и недостойно политическо поведение”, заяви явно ядосаният вътрешен министър.

Лиляна Павлова посочи от своя страна, че трябва да бъде направено много ясно разграничение каква е сделкатаТя не касае продажба, а прекратяване на съсобственост върху земя, върху която има сгради на няколко държавни институции. "Сделката не касае продажба на сгради или прекратяване на съсобственост върху сгради, държавна собственост. 
Тя касае единствено и само решение на областния управител, който управлява и стопанисва земята, върху която са тези сгради, да прекрати държавната съсобственост върху земята и да я предостави на съответната фирма", разясни Павлова.

Припомняме, обвиненията на БСП са, че апетитният имот в центъра на София е продаден за жълти стотинки.

Сградите на държавата остават държавна собственост, увери тя. Според Павлова по тази сделка МВР няма отношение и намеса. Другите две сгради са на Министерството на културата и на Земеделското министерство.

През декември миналата година областният управител е уведомилМинистерството на регионалното развитие, че има намерение да прекрати съсобствеността върху земята. От МРРБ изрично са обяснили, че не е целесъобразно той да извършва разпоредителни сделки, тъй като за тази земя се водят съдебни дела и те са висящи.

Въпреки всичко, той не се съобразява с това и сключва договор за прекратяване на съсобствеността и я предоставя в частни ръце.

Припомняме, по-рано днес в парламента Цветан Цветанов подчерта, че въпросният областен е номинация на реформаторите и лично на Радан Кънев. Иначе Веселин Пенев е от партията на Корман Исмаилов.

"Сградите остават държавна собственост на трите министерства, а земята е тази, с която той се е разпоредил", обясни Павлова още веднъж.

МРРБ е защитило държавния интерес, но областният управител не се е съобразил с позицията на ведомството.

Министър Десислава Танева също цитира кореспонденцията си с областния управител. С писмо от 25 февруари областният управител е уведомил МЗХ за производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот. Танева посочи, че от МЗХ са отговорили в началото на април, че не желаят да бъде задействана въпросната процедура. Две седмици по-късно са потвърдили позицията си след повторно писмо от областния.

"МВР няма становище по тази сделка", заяви Бъчварова. Имотите на ведомството през 2000 г. са обявени за имоти с отпаднала необходимост. Досега, за 16 години, по думите й, не е издаден акт, който да удостоверява собствеността на тези имоти, за да може те да бъдат прехвърляни и за да може МВР да се разпорежда с тях.

Бъчварова обясни, че всъщност, това, което БСП "размахват" с подписа й, е искане към областния управител да издаде акт за собственост, за да реши министерството как да се разпорежда с имотите.

"До нас не е идвало искане за становище по тази сделка", категорична бе Бъчварова. "Не виждам формула или възможност да скрия истината , защото има документи", допълни тя.

Запитана дали възнамерява да се обърне към прокуратурата заради клевета, Бъчварова посочи, че е въпрос на осмисляне дали ще предприеме такива действия.
Бъчварова се закани, че ще следи поведението на лидера на БСП-Корнелия Нинова.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини