Европроучване: Половината данъкоплатци против ”плоския данък”

Според национално допитване, половината от данъкоплатците възразяват срещу ”плоския данък” и смятат системата за облагане за несправедлива, предава БНР. Изследването е част от проект ”Заедно за данъчна справедливост”, финансиран от Европейската комисия в 18 европейски държави.


Една трета  от доходите у нас покриват преките данъци и осигуровки, но това, което прави данъчната ни система несправедлива в сравнение с европейските държави са невидимите данъци под формата на ДДС и лицензи, казва икономическият координатор на проекта Димитър Събев.
 
"Това са, когато отидем да си купим хляб, когато отидем да си заредим гориво на автомобила, когато отидем да си купим чушки, хората го плащат и в това отчетността в България е по-ниска, тъй като хората не знаят всъщност какво излиза от техния джоб", каза той.
 
Другата несправедливост на системата, приходите от корпоративните данъци са с един милиард по-малко в сравнение с тези на физическите лица. И редица европейски държави критикуват българската данъчна система като от офшорен тип заради ниските данъци. Затова решението е промяна, казва Събев.

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини