10 °C

Патриотичното възпитание в училище се игнорира

Първият учебен ден, 15 септември е повод за мнозина политици да посетят училищните дворове, да произнесат приветствени слова и да покажат оптимизъм, от който обществото ни като цяло има нужда. Считаме обаче, че на тази знакова дата е редно да се говори и за проблемите, които българското образование изпитва с особена сила днес. Най-вече за проблемите свързани с неговото администриране, което, ако не коригира грешките си, може да доведе до трайни негативни резултати. Това се казва в декларация на Патриотичния фронт по повод първия учебен ден.

Ето и пълния й текст:

„Тревога буди фактът, че с изработените Държавно-образователни стандарти, учебни планове и програми Министерство на образованието и науката дописва Закона за предучилищното и училищно образование, а в определени случаи констатираме разминаване със законодателните разпоредби, като за нас, българските патриоти най-неприемлив е фактът, че се игнорира патриотичното възпитание в българското училище.

Това е видно от сайта на МОН, където са обявени редица Държавни образователни стандарти. Очевидно Чиновниците в МОН нямат отношение към национално-патриотичното възпитание и нарушават Закона за предучилищното и училищното образование. Една от основните цели на образованието, предвидени в закона е „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“. Освен това, в чл. 76, ал. 5 е упоменато, че „В процеса на училищното образование може да се изучават и учебни предмети от областта на глобалното, гражданското, здравното и интеркултурното образование, предприемачеството, управлението на личните финанси и програмирането, защитата на родината, населението и околната среда, учебни предмети, които формират национално самочувствие, патриотичен дух и родолюбие в децата и учениците, като разширяват и допълват съдържание, което присъства интегрирано в други учебни предмети“. Това изискване кореспондира пряко с Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България, където в приоритет 8.8. е записано, че образованието в България  цели: „Формиране на национално самочувствие и патриотичен дух сред децата и младежите“.

До момента, това изискване е споменато единствено в Проект на Наредба за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование: „Гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование в часа на класа освен чрез обучение за придобиване на компетентностите, посочени в рамковите изисквания по чл. 14, ал. 2, се осъществява чрез занимания, дейности и проекти по тематични области, свързани с: 1. патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие;“

На патриотичното възпитание в часа на класа са посветени „цели“ 4 часа годишно! При това, Министерството залага на ритуализацията на възпитанието /думи на Кунева/, свързана с познаване на знамето, химна, историята на училището и др.

За сметка на това, силно се акцентира върху интеркултурния диалог, толерантността към различния, познаване на неговите религиозни, етнически и културни особености, съвместни дейности в мултикултурна среда. Т.е. поощряваме политиката на мултикултурализъм, която вече се ревизира, след като донесе толкова злини на страни от ЕС. Същевременно никъде не се отстоява принципа за единство на българската нация – че всеки трябва да се чувства първо българин по националност, преди да се самоопределя по етнически или верски принцип.

Самото наименование на стандарта, както се вижда, не извежда патриотичното образование като равнопоставен компонент с останалите /каквото беше нашето предложение в Закона/, а само може да се постигне като очакван резултат от дейностите в останалите направления, най-вече гражданско образование. За учебен предмет „Родолюбие“ /дори като ЗИП или СИП/ въобще не се и говори.

Най-съществените промени в учебните планове засегнаха предмета „История и цивилизация“. На практика преподаването на българската история в основното образование е сведена до част от общата история и в нито един клас тя не се изучава самостоятелно, от създаването на българската държава  до наши дни. Така, завършилите основно образование няма да получат основни познания по родна история, а формирането на чувство на патриотизъм и национална гордост е трудно постижимо. Подобно е положението и при изучаването на българската литература. Достатъчен е да приведен примера, че в българското училище не се изучава нито едно произведение от великия български писател и патриот Николай Хайтов, който е роден на днешния ден преди 97 години.

Тук възниква въпросът, как в учебния процес ще бъдат изпълнени изискванията на ЗПУО?

Нека споменем само мимоходом и множеството други проблеми в сферата на образованието от последните няколко месеца: забавянето на  ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, скандалите с обявяването допълнителни стипендии за приоритетните специалности във ВУЗ и определянето на защитените специалности, уникална обществена поръчка за рекламни материали на Министерството, неотпечатаните учебници и т.н.

В началото на годината, от Патриотичния фронт предупреждавахме, че смяната на тогавашния министър Танев е безсмислена, ако не се промени политиката на МОН, ако не възтържествува професионализма и не се осъзнае огромната отговорност, която образованието има за бъдещото развитие на българската нация. Тогава се даваха грандиозни обещания. Днес не забелязваме изпълнение по нито едно от тях.

Заявяваме нашата принципна позиция открито от трибуната на Народното събрание не с цел търсене на конфронтация, а поради желанието ни проблемите да бъдат решавани бързо и адекватно. Отворени сме за диалог и сме готови да допринесем за преодоляване на дългогодишната инерция, която не води към нищо добро нито образованието, нито обществото ни, но има цели, които не могат да бъдат подменяни или забравяни. Те са заложени в програмата, с която Патриотичния фронт се яви на избори и спечели подкрепата на своите избиратели, заложени са и в програмата за управление на правителството. Патриотичното възпитание е такава цел и с него компромис не може да има. Очакваме неговото адекватно въвеждане в учебния процес, защото така изисква законът!

В този празничен ден е необходимо да отдаден нашата признателност преди всичко на българските учители, които въпреки тежестите на прехода съхраняват традициите на родното училище. На добър час скъпи учители, мили ученици.“

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини