Догодина по-скъпите цигари ще поевтинеят. Преглед на печата

24 часа

2 пътя - извън дефилето на смъртта и през него, ще пазят хора и животни

Два еднопосочни пътя по 20 километра през и над Кресненското дефиле са най-реалните варианти за спасяване на хора и животни. Строителният министър Лиляна Павлова напомни, че това ще е най-тежкият участък при строителството на магистрали в България. За 365 дни в най-черното място стават над 250 катастрофи. Най-вече при челни удари загиват и са ранени десетки.

 „Труд”

Пазим граница с празна раница

МВР вече и за успехи информира обществото. Само някакви си 2327, или около 10% от опитите за нелегално преминаване на българската граница са изтървани, докато другите около 90% са били предотвратени. Неуместна хвалба, предназначена да поуспокои българите и да поукрепи силно разклатеното им доверие в способността на властимащите да опазят родината от нежелани и потенциално доста опасни нашественици. Опитите за нелегално преминаване несъмнено са повече, не всички впоследствие се установяват при полицейски хайки в София или другаде.

 „Стандарт”

500 000 обикалят страната за 22.IX

Около половин милион българи ще пътуват в страната ни през четирите почивни дни около Деня на независимостта - 22 септември. Прогнозата е на министерството на туризма. Предпочитани са морските курорти, но има интерес и към вътрешността на България. "Цените на Черноморието са по-ниски с около 30% от летните оферти, планинските и спа курортите също готвят специални предложения за почивните дни", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик радио. Не малко българи ще посетят и съседна Гърция.

„Монитор”        

Кръстим се пред икони „Маde in Сhina”

Търговци и свещеници купуват китайски икони от online магазини срещу 1.60 лева бройката. Толкова струва миниатюрно изображение с двустранна лепенка за окачване в автомобил или на хладилник. Впоследствие обаче ги продават за не по-малко 2,50 лева в магазинчетата при храмове, манастири и сергии в курортите. Същата е практиката и с по-големи икони и изрисуваните домашни минипараклисчета от глина или порцелан, които заливат сергиите,установи репортерска проверка на „Монитор”. Така на практика мнозина нашенци се кръстят вкъщи пред икони, които нямат нищо общо с автентично изработените от майстори-зографи и дърворезбари.

 „Сега”

Догодина по-скъпите цигари ще поевтинеят

Серия от любопитни завои в данъчното законодателство предлага финансовото министерство в навечерието на поредната предизборна кампания. Екипът на Владислав Горанов е направил лупинг за одобрената само преди година нова структура на акциза за цигарите и вече не държи по-високият ценови клас да поскъпва изпреварващо. Така по-скъпите цигари догодина ще поевтинеят спрямо сегашните нива.

Нови правила през 2017 г. ще има и в облагането на получените награди от игри - хазартът остава самотен остров на необложените печалби, за всички останали игри на случаен принцип ще се дължи 10% подоходен данък. За поредна година поскъпването на такса смет за гражданите се отлага. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане пакет с промени в данъчните закони за 2017 г.

„Дума”

Зам.-министър обвини Сърбия, че лъже за мигрантите

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев обвини Сърбия, че си измисля данни за броя нелегални мигранти, заловени на територията й и на границата с България. Имало разминаване на политическото и професионалното говорене, както и с официалната статистика, която сърбите подават към европейските институции.

Много държави припознаха възможността да се възползват от кризата, за да трупат политически дивиденти, да придобиват важност и да могат да търгуват с това влияние, заяви Гунев. От изявлението му стана ясно, че Сърбия е започнала да нарушава реадмисионните споразумения. Сега явно предпочитат по-лесното - обратно да откарат нелегалните мигранти до границата, коментира вътрешният зам.-министър.

„Капитал дейли”

"НС груп" и "Водстрой 98" са кандидатите за ремонта на зала "Света София" в бившия партиен дом

Едва три кандидата подадоха оферти в поръчката за над 23 млн. лв. за преустройство на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом. "Булстрой груп" отпадна заради ограничително условие за достъп до класифицирана информация и така останаха само два строителя - "Водстрой 98" и "НС груп" ДЗЗД, в която участват "Електрон прогрес" и "АТ инженеринг 2000". Ценовите оферти, които бяха обявени на 17 септември, показаха, че и двата участника имат почти еднакви предложения. Ценовата оферта на "Водстрой 98" е близо 18.46 млн. лв. без ДДС, а тази на "НС груп" ДЗЗД е 18.41 млн. лв. без ДДС. И двете оферти са по-ниски от цената, посочена като максимална в описанието на поръчката - 18.48 млн. лв. без ДДС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини