От днес: Три дни специалисти преглеждат за рак на гърдата в Смолян

От днес- 28 до 30 септември включително, в Смолян ще се проведе есенната кампания за профилактика на рак на гърдата. Инициативата се организира за поредна година от Регионална здравна инспекция /РЗИ/– Смолян. Ехографското изследване се извърши в сградата на здравната инспекция от двете лекарки специалистки по образна диагностика- д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова от ДКЦ при УМБАЛ „Александровска” – София.

Цената на изследването е 10 лв. и се извършва след предварително записване на телефон: 0301/ 5-89-30.

Според Европейската стратегия за превенция и ранно откриване на рак на гърдата, жените на възраст 30 - 40 години трябва да следят състоянието на гърдите си веднъж годишно чрез ехография, а тези над 40 години чрез мамография на всеки 2 години.

Според специалистите 5 са основните стъпки, които биха могли да ограничат риска от рак на гърдата - по възможност ранно раждане (от биологична гледна точка това е възрастта до 25 години), двигателен режим – активното движение статистически намалява риска, спазване на нормално телесно тегло. Специалистите съветват също да се избягва на неконтролируемата употреба на хормонални препарати, като това не се отнася за хормоналните контрацептиви, които не водят до рак на гърдата и диета с хранителен режим, при който има намален прием на мазнини, червено месо и алкохол.  

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини