Българският отбор спечели абсолютно първо място на Международната олимпиада по астрономия

    Българският отбор в Международната олимпиада по астрономия, която се проведе в Смолян в дните от 6 до 12 октомври, направи най-доброто си представяне за всички 19 години, в които участва в престижния научен форум. От 8 души отбор, българските момичета и момчета донесоха 7 медала- 4 бронзови, 2 сребърни и 1 златен на Бойко Борисов. Това е най-доброто представяне на страната ни, от както участва в престижната Международната олимпиада от 19 години насам. България е една от страните, които се представиха най-добре и спечели най-много медали наред с фаворитите от Русия и Корея, както и отборите на Румъния и Италия.

    16 годишният Бойко Красимиров Борисов от 10 „г“ клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ постави тотален рекорд с най-високия резултат от точки от всички участници. Младежът спечели златен медал и максимален резултат сред 78-те участници от цял свят, сред които Китай и Русия, които са сред най-силната конкуренция.

    „За втори път нашата страна спечели абсолютно първо място в Международната астрономическа олимпиада“, обяви Никола Каравасилев от СУ“Климент Охридски“, един от хората, които подготвят българския отбор по астрономия. Миналата година това направи Стефан Иванов от Бургас, тази година абсолютният ни първенец е Бойко Борисов от София. Надявам се това да постави една добра традиция България винаги да показва такъв добър резултат“, каза още един от треньорите на нашите млади астрономи. Според него децата полагат нормални усилия и се занимават по 5-6 часа дневно, те правят всичко, което и връстниците им на 15-16 години, но имат един силен интерес към физиката и астрономията.

    „Постигнах резултата като начало с подготовка, но мисля, че преди всичко е талант, защото знам, че има хора, които са се готвили повече от мене, а не взеха по-добро място“, каза златният ни медалист Бойко Борисов и добави, че астрономията го привлича заради логическото мислене, което изисква.

    „За участието си на тази олимпиада се готвих може би около месец, аз не се готвя постоянно, а от време навреме“, скромно обясни Бойко и не скри изненадата си, че е спечелил рекордния брой точки, особено на фона на супер силите, каквито са били някои от отборите и голямата конкуренция. Още не е сигурен с какво ще се занимава, но сподели че харесва училището си, защото дава много добра подготовка.

    Сподели, че от малък смята астрономията за изключително интересна, но започва да ходи по олимпиади от средата на 7 клас. Макар че участва от 3 години на олимпиади по астрономия, вече е печелил сериозни награди-златен медал от първото си участие на международна олимпиада преди две години в Киргизтан, сребро от второто си участие миналата година в Казан и абсолютното първо място сега, на олимпиадата, която се проведе в Смолян и на която България за пръв път беше домакин. Медалистът призна, че в свободното си време обича да се рови в интернет, за да открива интересни факти по история и математика.

    Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас /със златен медал от миналогодишната олимпиада/ и Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София. Бронзови медали получиха Калина Георгиева - МГ “Д-р Петър Берон“ - Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София. Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, който се състезава в младша възраст.

    Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН. Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов от Русия.

    Официалната церемония по награждаването в РДТ „Николай Хайтов” в Смолян беше закрита с родопска гайди и изпълнение на Валя Балканска, а организаторите благодариха на областната управа, община Смолян и РУО за перфектното домакинство на престижния научен форум , в който участваха 78 състезатели от 16 държави. Българският отбор е щастлив с постижението си, а треньорите са доволни от възпитаниците си, защото винаги ги подготвят без да им налагат големи очаквания и стресираща амбиция.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини