Фасулен празник в село Смилян чака гости в края на октомври/Програма/

Изображение 1 от 3

    Традиционният Празника на смилянския фасул ще посрещне любителите на бобените ястия от родопския деликатес. На 29 октомври 2016г домакините от смолянското село за 14-та поред година готвят инициативата, която е съпътствана с няколко конкурса, както и с ІV-то издание на планинско бягане,което ще се проведе в селото същия ден.

    Един от традиционните и най-оспорвани състезания е кулинарния конкус „Ястие от Смилянски фасул“, в който местните майсторки ще развихрят фантазия и ще представят както автентични рецепти на основата на боба, така и новаторски хрумвания. Вкусотиите ще бъдат изложени в Посетителския информационен център.

    Журито ще дегустира всяко от ястията и ще избере тазгодишните победители според регламента на конкурса, в който могат да се включат и местните заведения и ресторанти. Освен вкусовите качества, журито на конкурса ще оценява и оригиналността на идеята и самата презентация на ястието.

    Другите традиционни съревнования са за пано, изработено от фасул, в който участват децата и учениците от селото, както и този за най-успешен производител за този сезон на Смилянски фасул.
    ПРОГРАМА
    От 11.00ч. каним всички жители и гости на Смилян в ресторанта на ПК „Равенство“ да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора.
    10.00 ч.- 10.15 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” и старт на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул (категория „Юноши и девойки“) със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” - с. Смилян 
    10.15 ч.–12.45 ч. Разглеждане на експонатите от конкурсите и щандовете на производителите.
    1. Конкурс „Най-атрактивно аранжиран щанд на 
    производител на смилянски фасул”
    2. Кулинарен конкурс „Ястия от Смилянски фасул”.
    3. Конкурс за пано изработено от Смилянски фасул.

    12.00 ч. Разглеждане на ястията, участващи в конкурса, изложени в Посетителски информационен център - Смилян;
    12.00 ч. Дегустация на ястията - до изчерпване на наличностите. 

    13.00 ч. - 14.00 ч. Музикално-хумористична програма

    4.00 ч. – 15.00 ч. Награждаване от победителите от конкурсите и състезанието по планинско бягане.

    Организаторите канят всички желаещи да се включат в празника и да се насладят на традиционната бобена чорба, която се приготвя за всички посетители  игости на събитието.

    Смолян БГвести.нет

    1

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини