ЕВН: Готови сме за новия зимния сезон

През 2016 г. дружеството е вложило близо 4 млн. лв. за полагане на подземни кабелни линии с цел намаляване влиянието на атмосферните условия върху електроразпределителната мрежа

EVN България Електроразпределение извърши подготовка за зимен сезон 2016/2017 г., която обхваща въздушни и кабелни линии, електрически уредби, трафопостове и възлови станции, собственост на дружеството. Основните направления на подготвителните мероприятия включват инспекции и ремонти на съоръжения, доставка на оборудване и специализирана техника. Дружеството ще посрещне зимния сезон с необходимия запас от складови наличности и материали. Внимание се отделя на всяка община, както и на зимните курорти и туристически центрове в Югоизточна България.

Дейностите по зимна подготовка на EVN Електроразпределение бяха проверени от Министерството на енергетиката през септември. Изразено в цифри, зимната подготовка към този момент включва инспектиране над 54 000 км мрежи средно и ниско напрежение, подмяна или ремонт на 2906 стълба по мрежи средно и ниско напрежение. Екипите са ивършили инспекция на над 13 100 трафопоста и възлови станции, като е направена доставка на материали и техническо оборудване по места. Дружеството разполага с налични 370 високопроходими автомобили, 9 моторни шейни и 26 високопроходими автовишки. Допълнително са осигурени и 2 броя АТВ, оборудвани с вериги, които се използват в труднодостъпни места.

Доставена е специализирана техника и материали – дистанционни щанги за сваляне на лед от проводници, снегоходки, радиостанции. Специалистите на дружеството монтират дистанционни щанги между проводниците на въздушните линии против допир в случай на буря или силен вятър.

От дружеството са извършили и заснемане на трафопостове с термовизионни камери, което позволява да се предприемат мерки за намаляване на риска от повреди. Осигурени са и дизел-генератори, в случай на екстремни атмосферни условия, които забавят бързото възстановяване на захранването при аварии. EVN Електроразпределение има готовност за доставка на допълнителни генератори при необходимост. Направено е почистване на общо 380 км просеки съгласно изискванията.

EVN Електроразпределение продължава и през 2016 г. своята концепция за кабелиране, т.е. вкопаването на въздушни електропроводи в земята. Кабелирането на електропроводи е сред най-ефективните мерки за подсигуряване на електрозахранването. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини