Какво предвижда "Акция Зима" за шофьори и пешеходци в Смолян и областта

От днес 1 ноември до края на месеца стартира традиционната акция „Зима“, организирана от Главна дирекция „Национална полиция”, Съюзът на българските автомобилисти и Българският Червен кръст с участието и на партньори организират и провеждат Акция „Зима”.

Акцията ще се продължи до 30 ноември в три части и на територията на ОД МВР – Смолян, като целта е превенция на поведението на водачите и пешеходците при зимни условия.

Първа част (01 – 10.11.2016 г.) е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. под надслов „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Втора част (11 – 20.11.2016 г.) – насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците за толерантност на пътя“. Трета част (21 – 30.11.2016 г.) – цели безопасно шофиране и апел към водачите на моторни превозни средства да поддържат техническа изправност на автомобилите и специално внимание към пешеходците.

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви - 02 ноември – без велосипедисти-жертви на пътя, на16 ноември – без пешеходци-жертви на пътя и 30 ноември – без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

Преминаването към зимния сезон води до увеличаване броя на произшествията, в които има несъобразена или превишена скорост и подценяване от водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия и такива с намалена видимост.

На територията на ОДМВР-Смолян са засилени полицейските проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите. 

По време на кампанията ще се извършва оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. Като при необходимост се изготвят предписания до стопаните на пътя.

За трите части на акцията на територията на ОД МВР – Смолян се планират и провеждат специализирани полицейски операции, в това число и по метода „Широкообхватен контрол” със съответната насоченост в дните, обявени за дни без жертви на пътя.

През периода 01. 11 – 10. 11.2016 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, тези с животинска тяга и др. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания.

Ще бъдат извършени проверки съвместно с органите на пътна полиция за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

При контрола ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Денят 02 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.

През периода 11 – 20.11.2016 г. дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. За планираните дейности в този и следващия,трети етап  от кампанията, СмолянБГвести ще ви информира своевременно.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини