Поетът Дурхан Али подари най-новата си книга на читалищата в Чернооченско

Известният поет Дурхан Али, родом от кърджалийското село Чеганци подари най-новата си стихосбирка на турски език „Anama Mektuplarım /Писма на мама/“ на кмета на Община Черноочене Айдън Осман и на читалищата в района.

В книгата си стихосбирка „Anama Mektuplarım /Писма на мама/“ Дурхан Али поднася символично неписани приживе писма към майка си, изразява обичта към нея.

Стихосбирката събира голямата любов на поета към високите била на Родопа планина, преклонението му пред подвига и саможертвата на най-достойните хора, техните тревоги и надежди за съдбата на родния край.

Кметът на Черноочене Айдън Осман заяви, че той и колегите му винаги са отдавали важно значение на хората на перото.

„Вие сте символи за духовното просвещение на обществото и стремежа към образование и книжовност. Надявам се, че ще успеете да събудите у младото поколение интерес към литературата, което да се превърне в стимул за духовно израстване”, заяви Айдън Осман.

Дурхан Али e роден на 2 март 1952 година. През 1970 година завършва гимназията в село Черноочене, сега Средно училище „Христо Смирненски“, където се влюбва в поезията. Работил е 36 години като ръководител в държавните железници. Бил е журналист и сътрудник на редица местни и национални вестници. Това е четвъртата му стихосбирка на турски език. Поетът е председател на литературен клуб „Реджеб Кюпчю”, създаден към Народно читалище „Юмер Лютфи 1993“ в Кърджали, където се събират поети и писатели от общини в Източните Родопи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини