Братчетата на Гаврош

Отиващата си 2008 отне от съкровищницата на българския фолклор поговорката "Брат брата не храни, ала тежко му който го няма". Оказа се, че брат брата не само храни, ами даже го и прехранва.
Ние може всички да сме братовчеди, както казваше Иван Костов, но бедата дойде от това, че някои са братя.

2008-а беше годината на братята.

Братя Маргини са наследени от предишни години и по-всичко личи, че ще бъдат завещани и на следващи. По здравословни причини. В началото на ноември делото срещу братята Красимир и Николай Маринови и още петима души беше отново отложено, този път заради сърцето и язвата на Иво Карагеоргиев, които можели да се повлияят неблагоприятно от стреса в съдебната зала.

Сега почват празници, напролет язвите се изострят, летните горещини са опасни за сърцата, наесен язвите пак се обострят... Иво Карагеоргиев също имаше брат, който си отиде, преди присъдата да дойде. За Бога, братя, дръжте се, все някога присъдата ще дойде.

Братя Галеви също са наследство от други времена и други служби. Тази година обаче те предприеха по медиите турне, по-дълго от обичайните им изяви в предишни години и на по-осветени сцени. Толкова силно осветени, че осветиха и Алексей Петров покрай себе си. По едно време братята изчезнаха - всички ги търсеха.

После се появиха на сцената на следствието - никой не ги търсел. Изобщо: решат ли двама да дирят брод, в тях грейва пламък за цял живот. Пламък, пламък, ама Пламен Галев го прибраха в ареста.

Батко и братко са тазгодишна тема - тя изгря като петолъчка в самото начало на годината, когато стотици коли бяха заклещени в преспите край „Петолъчката", стигна своя апогей в епистоларните отношения между София и Брюксел и още не е залязла. В ролята си на изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" баткото Веселин Георгиев бе дал на фирмата на браткото Емил Георгиев 120 милиона лева - иди после вярвай, че брат брата не храни.

Ала тежко му на Веселин Георгиев, защото той има не един, ами двама братя и по силата на семейното призвание те всички са в пътния бизнес. Тази семейна традиция не беше високо оценена в Брюксел. Оттам продължават да ни напомнят, че европейските фондове трябвало да бъдат усвоявани, а не присвоявани.

За Бога, братя, решете един път завинаги какво означава конфликт на интереси, за да не се чудим това грабеж-ламтеж ли е, скромна братска почерпка или недопустим конфликт на интереси.

Братя Драшкови са също герои от тазгодишната българска история. Когато единият брат е уволнен от много висока длъжност, а малко след това другият брат е арестуван за много голяма измама, това означава, че има много сериозен проблем в семейния хороскоп.

Иначе как става така, че точно когато единият брат вече не е на голямата длъжност, другият брат е заподозрян? Каква друга причина би могло да има освен неблагоприятен семеен хороскоп - нали брат брата не храни? За Бога, братя, и да доказвате, и да не доказвате, че нямате сестра, думата вече е пусната...

Братя Станишеви увенчават братската година в нейния календарен край. Тази пиеска вече сме я гледали, тогава заглавието беше "Братя Велчеви". И тук става дума за строителство, само че вертикално, а не хоризонтално, като при братя Георгиеви. По изчисление на медиите Георгий Станишев, брат на премиера Сергей Станишев, който е собственик на проектантска фирма и има общ бизнес с известния британски архитект Нормън Фостър, е на път да натрупа с английския си партньор четвърт милиард лева само от два проекта.

На път, защото трябвало да се преодолеят две бюрократични бариери - едната в Министерството на околната среда и водите, другата в Министерството на регионалното развитие. Но както е казал поетът: решат ли двама да дирят път, и път да няма, не ще се спрат. Особено ако единият от двамата е шеф на двете министерства.

Хубаво е да си имаш брат. Още по-хубаво е брат ти да е известен. Блазе ни, нашият брат е много известен - казва се Гаврош.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини