По 300 нови думи всяка година. Вестниците в неделя

"24 часа"

По 300 нови думи всяка година

Два века българският език се обновява с диалектите, сега само за 25 г. модерни термини и чуждици бурно го преобразиха По 200-300 нови думи на година - това е скоростта, с която се развива българският език. Демокрацията не само преобърна живота в държавата, тя разтърси из основи и вербалното общуване на българина. Обществената енергия на първите протести заля публичното пространство с дръзки думи, които трябваше да пометат казионния тоталитарен език. Усещането за свобода мина и през словесно разкрепостяване, цинизмите дори на моменти вземаха преднамерено връх.

"Труд"

Сестрите ни от Либия ще търсят обезщетение за преживяното

Петте български медицински сестри, които прекараха 8 години в либийския затвор по обвинения за заразяване на либийка деца със СПИН, приветстваха съобщенията, че заразяването е извършено от либийските спецслужби и може да поискат обезщетение за страданията и преживяното, информира "Дарик".

Френският разследващ сайт Mediapart публикува вчера документи, от които стана ясно, че либийските деца са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и командири на силови структури. Доказателството бе открито в дневника на Шукри Ганем, който бе премиер при Кадафи от 2003 до 2006 г.

Дневникът, попаднал в крайна сметка в ръцете на френски магистрати, показва, че заразяването е било акт на враждебност към град Бенгази, либийският бастион на съпротивата срещу диктатора Кадафи..

"Стандарт"

Ислямисти изнасят през България антики

Ислямисти въртят търговия с антики през България, разкриха службите пред в. "Стандарт". Преди ден те хванали нова пратка ценни монети с произход от Близкия изток на граничен пункт "Капитан Андреево". "След разграбването на голяма част от музеите на Ирак и Сирия все повече монети и дребни предмети преминават през България", поясниха спецполицаи. Схемите за пренос били две. Най-често ислямистите наемали т.нар. мулета, които да пренесат ценностите през границата ни. Другият вариант е да принуждават бежанци да крият монети и други предмети при децата си и така да ги прекарат през браздата. По оценки на ЮНЕСКО черният пазар за антики вече възлиза на 7 милиарда долара. Нова тв пък съобщи, че от началото на конфликта през 2013 г. трафикът е нараснал почти двойно.

"Монитор"

Масово преселение на гръцки фирми у нас

Всеки ден поне 10 фирми от района на Еврос в Гърция се местят в България, официално написаха в сайта си гръцкото посолство в София. Някои от компаниите правят преместването фиктивно, но повечето съвсем реално изнасят дейността си в България. Според информация на търговския отдел на посолството, регистрираните и активни фирми с гръцко участие през първото тримесечие на 2016-а са около 15 000 в сравнение с 13 500 в края на 2015 г. и 9000 през 2013 г., допълниха още във вестник «Български новини» от Атина Става дума основно за малки фирми, а сред причините да развиват дейност в България е най-вече увеличението на данъчна и осигурителна тежест в Гърция. Правителството на съседната ни държава в последните месеци заплашва, че ще издири и санкционира "фиктивните фирми" в България, но всички, които са запознати със закона в рамките на ЕС, знаят, че това е невъзможно, тъй като тези дружества са легитимни, коментират гръцки медии.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини