Най-висок корупционен риск имало в съдебната система

Съдебната система е най-корумпираният сектор в България според Световния корупционен барометър Трансперънси Интернешънъл за 2016 година.

Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия. 

В няколко поредни изследвания съдебната власт у нас остава системният сектор с най-активно изявление на корупцията. Корупционният риск в системата се вижда от всеки трети анкетиран, сочи изследването, цитирано от БНР. 

17% от гражданите, които са имали контакт с институциите, са платили подкуп. Най-често подкупи са плащани в здравеопазването и образованието. 19% от принудените да дадат подкуп в България са подали и сигнали за това, но едва до 150 дела годишно стигат до съда според авторите на изследването. 

Близо 30 процента от хората, превърнали се в жертва на корупцията, биха желали да подадат сигнал, но страхът ги спира, а за други 37 на сто е безпредметно да се бориш или да доказваш корупция в страната. Това отново говори за липсата на доверие в правоохранителните органи, подчертават анализаторите.

Над 60% от българите твърдят, че има корупция в здравеопазването, според Световния корупционен барометър на Трансперанси Интернешънъл за 2016 г. 

На 16 на сто от анкетираните лично се е налагало да плащат подкуп за здравна грижа през последната година, казва Ваня Нушева.

През тази година много сериозен ръст бележи точно този дял на хората, които са отговорили, че проблемите в здравеопазването, корупцията в здравеопазването заема водещо място. 63 процента извеждат на преден план този проблем. Това прави силно впечатление, допълни тя. 

След съдебната система следват парламентът и данъчните служби, казва Калин Славов - изпълнителен директор на международната организация за България.

Липса на ясни и прозрачни правила за назначаване и кариерно развитие, които не позволяват на обществото по видим начин да разбере как се случват тези процеси. Усещането за създаване на клики и кланове, широко медийно отразено в рамките на Висшия съдебен съвет, разногласия по принципни и етични въпроси сред висшите магистрати и като цяло ниско ниво на доверие към съдебната система, казва Славов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини