Франсоа Фийон след триумфа си: ”Франция желае истината”

Бившият премиер Франсоа Фийон е кандидатът на десноцентристката партия "Републиканците" за президентските избори във Франция, сочат и окончателните резултати.

На вчерашния втори тур на вътрешнопартийните избори той получи 67 на сто от гласовете, изпреварвайки с над 30 пункта съперника си Ален Жупе - също бивш премиер и настоящ кмет на Бордо, предаде БТА.

"Триумф за Фийон" нарече агенция Франс прес нарече резултата от вчерашното гласуване в лагера на десноцентристите.

Бившият президент Никола Саркози, който участваше в ранния етап на избирателния маратон, го поздрави за победата. Той призова "Републиканците" да се обединят около единния кандидат на партията. Подкрепа за Фийон обеща и Жупе.

"Франция желае истината, Франция желае действия", заяви Фийон в първото си изявление снощи в ролята на кандидат на партията на президентските избори догодина. Той посочи, че ще протегне ръка към всеки, който иска да служи на страната.

"Подходът ми беше разбран: Франция не може да понесе своя спад. Тя желае истината и действия", каза Фийон пред привърженици в изборния щаб, предаде Ройтерс.

"Ще поема необичайно предизвикателство за Франция: ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера й", подчерта той.

Фийон спечели вътрешната надпревара в партия "Републиканците" с обещания за свободни пазарни реформи и драстични мерки срещу имиграцията и ислямския екстремизъм.

Той обеща също подкрепа на френските ценности и по-добри отношения с руския президент Владимир Путин, припомни Асошиейтед прес.

В икономическата му програма фигурират мерки като намаляване на бюджетния дефицит, повишаване на пенсионната възраст до 65 години и преминаване от 35-часова на 39-часова работна седмица.

Изглеждал по два начина – сериозен и много сериозен

Убедителната победа на Фийон наблюдатели свързват с това, че сдържаният бивш премиер въплъщава в очите на избирателите традиционните ценности на десноцентристите.

Известна е неговата привързаност към наследството на историческия лидер на страната генерал Де Гол, строителя на силна и независима Франция. Фийон по-добре от опонентите си успя да улови настроенията на "мълчаливото мнозинство", посочва ТАСС. Той символизира онази промяна, която желае обществото.

Допитвания до общественото мнение предричат лесна победа на 62-годишния Фийон на президентските избори догодина, както над съперника му от Социалистическата партия, така и над крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

Експресно проучване на "Харис Интерактив" показва, Фийон ще победи Льо Пен на втория тур с 67 срещу 33 на сто от гласовете. Резултатите от анкетата показват също, че в първия тур социалистът Франсоа Оланд би получил само 9 на сто от гласовете.

Премиерът социалист Манюел Валс също би получил 9 на сто от гласовете, ако се кандидатира вместо Оланд. Бившият министър на икономиката Еманюел Макрон ще бъде подкрепен от 13-14 на сто от избирателите, според допитването, направено онлайн сред 6093 души.

Социалистическата партия ще проведе вътрешнопартийните си избори през януари. Списъкът с претендентите трябва да бъде готов до 15 декември. Сегашният президент социалист Франсоа Оланд още не е обявил дали ще се кандидатира.

Франсоа Фийон е роден на 4 март 1954 г. в семейство на нотариус и учителка по история. На млади години е искал да стане журналист и е бил на стаж в агенция Франс прес, но в университета избира специалността право.

В политиката влиза на 23 години; през 1981 е избран за депутат в Националното събрание. След 1993 г. повече от 10 години е бил в състава на няколко правителства. През 2007 г. по искане на тогавашния президент Никола Саркози става премиер. От 2012 г. е депутат в парламента от района на Париж.

Фотографите, които често снимат Фийон, казват, че той има две изражения на лицето: сериозно и много сериозно.

Съпругата му Пенелъпи е от уелски произход. Двамата имат пет деца - дъщеря Мари и синове Шарл, Антоан, Едуар и Арно.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини