Да се търсят начини за увеличаване на всички пенсии, предлага шефът на НОИ

Изолираното увеличаване само на минималната пенсия не е добра политика. Това мнение изрази в ефира на БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Според него подобно увеличение ще доведе до нарушаване на принципа на справедливост в осигурителната система, защото се нарушава основният принцип за осигурителния принос в системата.

Петков смята, че по-смилена политика е да се търсят източници и ресурси за общо увеличаване на всички пенсии.

Припомняме, че патриотите предложиха минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева. Редица икономисти и политици, включително и премиерът в оставка Бойко Борисов, определиха подобно предложение за популистко.

Бисер Петков отбеляза, че в приетия бюджет на общественото осигуряване за догодина вече има признаци за стабилизиране на пенсионната система. За пръв път от доста години насам ръстът на приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО превишавала около два пъти абсолютния прираст на разходите.

По думите на Петков за следващата година субсидията за покриване на дефицита е с около 320 млн. по-малко от бюджета за тази година.

100 осигурени лица през 2015 г. са издържали 77 пенсионери. Според Бисер Петков този системен коефициент на зависимост не е добър. Той очаква през следващите няколко години това съотношение да остане на сегашното ниво, а през 2021-2022 г. да достигне най-ниските си и най-неблагоприятни за системата нива - около 84 пенсионери ще се падат на около 100 работещи. Петков предупреди, че след това е средносрочен и дългосрочен период това съотношение ще се влошава. Броят на пенсионерите щял да изпреварва този на работещите.

Той коментира също, че НОИ има доста ограничени възможности да влияе на проблема с инвалидните пенсии, макар че той често се адресира до института.

 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини