Прокуратурата иска по-високи присъди по делото ”Червеи”

Прокуратурата настоя за по-големи присъди за подсъдимите по делото за незаконно подслушване "Червеи" Владимира Янева и Тодор Костадинов. Съдът ще реши до месец.

Бившият председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева беше осъдена на първа инстанция на една година условно с три години изпитателен, срок, затова че е разрешила специални разузнавателни средства с обект "информационния масив на МВР", надхвърлящи като продължителност максимално позволения от закона срок. 

Ексначалникът на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов пък бе наказан само с глоба от 3000 лева

Днес Апелативният съд заседава за последен път по процеса и държавното обвинение настоя двамата да бъдат осъдени на 2 години условно, предаде БТА. 

Защитата на Янева обаче заяви, че СГС не е взел предвид всички доказателства и показания на свидетели, когато е постановил присъдата си и поиска оправдателна присъда с мотива, че тя не е действала умишлено. 

Според адвокат Трендафил Трендафилов Янева е била подведена, освен това спецификата на работа на председателя на СГС предвижда той да подписва около 30 на сто от исканията за СРС-та в България.

Адвокатът на Костадинов - Людмил Рангелов, пък не е съгласен с начина, по който първата инстанция тълкува доказателствата. Той смята, че не са събрани преки доказателства, които да потвърдят повдигнатите обвинения, а събраното от разследващите е само косвени данни. 

Рангелов даде пример за други случаи, при които в искане за подслушване било записано по подвеждащ начин, че става дума за въоръжена група, която се готвела да извършва дори атентати. Впоследствие се оказвало, че разследването било само за корупция. Отделно от това всички подобни операции си приличали и така, както имало "Червеи", имало "Змията", "Медуза" и т. н. Затова, по думите му, отговорност за подвеждащата информация в исканията носи този, който е създал такъв тип документи. 

На 9 ноември Владимира Янева се яви за първи път на заседание по делото и заяви: 

"Може би имам грешка, но в никакъв случай не съм искала да извърша умишлено престъпление", увери уволнената съдийка.

Днес съдът обяви, че ще се произнесе в законния едномесечен срок. Юристи коментираха, че това означава, че Янева и Костадинов със сигурност няма да бъдат оправдани, остава само решението на магистратите дали ще потвърдят, намалят или увеличат присъдите им.

След това окончателно делото ще бъде решено от Върховния касационен съд.

Коментари в сайта

Последни новини