Промениха условната присъда на шофьор, убил жена на ”зебра”

Състав на Бургаския апелативен съд измени условната присъда на шофьор, прегазил възрастна жена на пешеходна пътека, и му наложи 2,8 години затвор.

Според магистратите присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален „общ“ режим в затворническо общежитие от открит тип. 

През юли 2016 г. Окръжният съд в града призна Иван Нончев (35 г.) за виновен в това, че на 10 август 2015 г., на бул. „Захари Стоянов“ в Бургас, управлявайки товарен автомобил „Форд Транзит” на частна фирма, по непредпазливост е причинил смъртта на Станка Димова (72 г.). 

Инцидентът е станал на прав път, със слаб наклон, при суха настилка, ясно време и добра видимост. Нончев преминал покрай предупредителен пътен знак за опасност - А23 „Участък от пътя в ремонт“, а след това и покрай поставения на разстояние 15 метра след него знак В26 “Забранено е движение със скорост, по-висока от означената“ с посочена върху знака скорост от 30 км/час. Според експертните заключения той се е движил със скорост от 63 км/час. 

По съкратената процедура, Окръжният съд осъжда Нончев на лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца, но условно, с 4 години изпитателен срок. Лишен от право да управлява МПС за 4 години. 

Прокуратурата обаче обжалва. 

Сега Апелативният съд приема, че катастрофата е настъпила по изключителна вина на шофьора. Налице е грубо нарушение на две основни правила за движение - забранителна норма за допустима скорост и специална задължаваща норма за предоставяне на предимство на пешеходците. Мъжът е правоспособен водач, който познава правилата за движение, има достатъчно житейски опит и шофьорска практика от 11 години, той е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици, е становището на магистратите. 

Освен това, Нончев има 4 наказателни постановления за различни нарушения, които го определят като системен правонарушител. Последното нарушение - отнемане на предимство при маневра, е три месеца преди тежката катастрофа. 

Съдът намира, че с условна присъда не може да се въздейства предупредително и възпиращо не само спрям Нончев, но и върху другите членове на обществото. В случая ефективното изтърпяване на наказанието се явява целесъобразно за поправянето на подсъдимия и за постигане целите на генералната и личната превенции, пише още в мотивите за присъдата.  

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини