10 млн. лева за Хитрино, ремонтират жп линиите с европари. Преглед на печата

"Монитор":

Правителството дава 10 млн. лева за Хитрино, ремонтират жп линиите с европари

Общо 10 млн. лева ще отпусне кабинетът за Хитрино. Това съобщи лично премиерът в оставка Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на правителството след инцидента, при който загинаха 7 души и други десетки са ранени. Самото заседание започна с минута мълчание в почит на загиналите. "Бог да ги прости", заяви Борисов.

5 млн. лева още днес ще бъдат прехвърлени по сметките на община Хитрино, уточни Борисов, като целта е кметът и Общинския съвет да имат "готови пари". Средствата са за дейностите по разчистване на населеното място.

Други 5 млн. лева пък ще бъдат насочени към социалното министерство, като те ще са за лекарства, памперси и за изграждане на разрушените от взрива домове, обясни премиерът. По думите на премиерът този втори транш от общата сума се насочва към социалното ведомство, защото по закон "кметът няма право" да се разпорежда с тях.

Вече са водени и разговори с ЕК, като с комисията е договорена възможността за пренасочване на пари от две оперативни програми - тази за транспорт и за селските райони, които да се използват за ремонт на инфраструктурата - жп гари и линии.

"Тези пари ще отидат директно за пострадалите хора. така подпомагаме кмета и общинския съвет бързо и гъвкаво да реагират", коментира Борисов.

Турция. 

"Труд":

България не е за замразяване на преговорите за Турция в ЕС

Министерството на външните работи опроверга информацията, че България е "за" замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Днес в интервю за германското списание "Шпигел" австрийският външен министър Себастиан Курц каза, че Австрия, Холандия и България са на общата позиция, че Европейският съюз трябва да замрази преговорите с Турция за присъединяване към общността.

Българската позиция за предстоящия на 13 декември 2016 г. Съвет "Общи въпроси", на който ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС, е приета в съответствие с националния координационен механизъм по европейските въпроси. В нея ясно се казва, че процесът на присъединяване на Република Турция към ЕС представлява важен инструмент за влияние и насърчаване на процеса на европеизация на страната и следва да бъде запазен. Това съобщават от пресцентъра на външното ни министерство.

Ваксини. 

"24 Часа":

Нов - четвърти обвиняем по делото за ваксините

Д-р Юлиана Ценкова стана четвъртият обвиняем по делото за бартера на ваксини между България и Турция, съобщи БНТ. Тя ще бъде разследвана във връзка с преправен официален документ. С него била заменена една от партидите на 5-те милиона дози БЦЖ ваксини за Турция. Ценкова е началник "Качествен контрол" в държавна фирма. От прокуратурата няма официално потвърждение за обвинението. Пред БНТ Ценкова запази мълчание.

Референдум. 

"Сега":

14 040 подписа за референдум в "Младост" бяха внесени в Столична община

Представители на Инициативен комитет "За Зелен Младост" внесоха 14 040 подписа за свикване на местен референдум в район "Младост" на Столична община.

"Това е повече от достатъчно. Необходимите по закон са под 9000, така че имаме достатъчен голям резерв, който от една страна показва много голямата воля на хората да се включат в подписката, която организираме. От друга страна показва, че имаме и достатъчно добър резерв, така че да сме сигурни, че ще се проведе референдум с двете ни искания", заяви Войслав Тодоров, общински съветник и член на Инициативния комитет "За Зелен Младост", цитиран от БГНЕС.

Въпросите за референдума са два:

"Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?" и

"Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София - град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?".

Малария. 

"Дума":

Шефка на хематология с предупреждение за уволнение заради заразена кръв

Началникът на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ в Русе д-р Биляна Цветанова е наказана дисциплинарно с предупреждение за уволнение заради заразената с малария кръв. Това съобщиха от болницата след проверката на различни институции заради смъртта на 80-годишен пациент, на когото по-рано била прелята заразена с малария кръв. По неофициална информация д-р Цветанова е подала оставка като началник на отделението, но засега тя не е приета от директора на болницата д-р Иван Стоянов.

Тя била дежурна по време на акцията по кръводаряване в Русенския университет на 8 ноември, когато бе взета кръв от боледувалия от малария студент от Камерун. Тя обаче не обърнала внимание на написаното от младежа в анкетната му карта. Това показала проверката на РЗИ, потвърди директорката на инспекцията в Русе д-р Маргарита Николова.

На д-р Цветанова е съставен акт, а тя подала оставката си от поста. Остава да стане ясно дари директорът на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов ще подпише и ще я освободи от работа. Все още обаче не е издадено наказателно постановление, тъй като ръководителят на екипа има право да направи в законно установения срок своите възражения и да даде обяснения. Едва след това ще се вземе решение за наказателното постановление, като по закон санкциите са между 100 и 1500 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини