Уволняват държавни служители заради банкет в деня на траур

Изображение 1 от 2

    Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди да бъдат уволнени всички служители, организирали семинар с банкет в деня на траур за жертвите в Хитрино.

    Министър-председателят разпореди да бъдат освободени от длъжност всички служебни лица, участвали във вземането на решение за провеждането на семинар в Несебър, протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от село Хитрино, се казва в официално съобщение от правителствената информационна служба. 

    В него се уточнява, че разпореждането е към министъра на земеделието и храните, в чийто ресор са участвалите в събитието регионални структури. 

    По-рано министърът в оставка Десислава Танева заяви, че директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов ще бъде освободен заради организиране на тържеството. 

    Реакцията на министъра в оставка дойде веднага след излъчване на репортаж по bTV от почерпка след семинар на представители на природни паркове и Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции” на Шумен в Несебър в деня на национален траур за жертвите от инцидента в Хитрино.

    Танева се включи по телефона и заяви:

    „Аз съм в Брюксел на Съвет на министрите. Получих информация, че има коментар, че няма връзка с мен, а единственият човек, който ми е звънял тази сутрин, е премиерът Борисов. В човешки план, не като министър, искам да изразя личното си и човешко възмущение за реакцията, било то на тези хора, било на други в такъв момент, който преживява страната. Това е въпрос наистина на лично усещане, възприятие, морал, ценностна система, чак след това на други неща“. 

    Тя уточни, че по информацията, която има, директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен Емил Гелов е организатор на тържеството и ще бъде освободен от поста. От думите й стана ясно, че могат да бъда отстранени и други представители на определени държавни институции, ако стане ясно, че са участвали в организацията. 

    „Аз разбрах от съобщения, които ми изпратиха зрители по повод на вашия репортаж. Няма как министър да знае всяко събитие на какъвто и да е екип или агенция, която е в обхвата на МЗХ, това са над 12 000 души“, допълни Танева. 

    По-рано самият инж. Гелов обясни пред телевизията, че става въпрос за семинар, който е планиран още на 6 декември. По думите му официалната вечеря е започнала с минута мълчание в памет на жертвите в Хитрино и всички присъстващи са изпратили SMS-и на номер 1466 в подкрепа на кампанията на БЧК. 

    Гелов коментира, че е отдадено нужното внимание на трагедията, като музиката на вечерята е била по-скоро със спокоен ритъм. В кадри, излъчени от телевизията, обаче се вижда, че има хора, които танцуват и се веселят под звуците на музика, пусната от диджей. 

    На въпрос на репортер към една от служителките дали не се срамуват, че празнуват в деня на траур, тя запази пълно мълчание, друга пък отговори, че "наистина е жалко".

    Директорът на общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции” в Шумен Ваня Стоянова също заяви, че се е състоял семинар-обучение на тема туризъм. По думите й купон и банкет не е имало, а само вечеря. Мероприятието е било планирано отдавна и нямало как да бъде отменено. 

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Вв
      Вв
      1 -1
      11:05, 13 дек 2016
      Е ба си комунизма ! Ало , другари управляващи , я се поспрете , уж сте в оставка , а размахвате балтията !
    Последни новини