Глобите от шефа са незаконни

Всички глоби за закъснение за работа, говорене по телефона и всякакви други малки провинения в офиса, които шефовете налагат, са незаконни.

"Всяка парична санкция е незаконна. В Кодекса на труда ясно е регламентирано какви са наказанията – забележка, предупреждение за уволнение и прекратяване на договора", обяснява пред "Монитор" адвокатът по трудово право Ива Тодорова.
Санкциите, които работодателите прилагат обикновено са разписани във вътрешните правила на фирмата.
"Независимо от това, тези глоби са незаконни", настоява и юристът Стефан Кирилов.

Оказва се, че най-често началниците удържат от заплатата на подчинените си, заради закъснения. Санкциите варират от 5 до 100 лева в зависимост от забавянето на служителя.

Според Кодекса на труда служителите трябва да спазват работното си време. За традиционно закъсняващите законът предвиждат дисциплинарно уволнение. Така всеки явил се в офиса час след началото на работния ден поне 3 дни в рамките на един месец може да се окаже безработен.

Работодателите са категорични, че "ценоразписът" за провиненията прави служителите по-дисциплинирани.

"Когато знаят, че може да им удържим пари от заплатата служителите отиват на време. Иначе непрекъснато има закъсняващи", твърди управителят на супермаркет Велин Веселинов.

За да затегнат реда в офиса някои от началниците въвеждат глоби за телефонни разговори в работно време. Други пък стигат по-далече, въвеждайки 50 лева удръжка "непроведен разговор с шефа" по време на почивните дни.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ра
    Работодател
    4 -16
    11:36, 27 дек 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Др
    Друг работодател
    0 -19
    11:52, 27 дек 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Въ
    Въшльовци
    22 -3
    12:04, 27 дек 2016
    Като ви слушам и двамата "работодатели" се "наяла се въшката и излязла на челото...".Какви заплати плащате бе лигльовци?Та толкова сте курназ?Поне можете ли да си смените крушките в къщи или викате майстор?
  • 4
    Въ
    Въшльовци
    16 -1
    12:14, 27 дек 2016
    То добре че е тоя мухлясал кодекс,че има такива като вас.А идете в Германия с техния кодекс де!Или ще пеете песента,че там много работели?Ами да,работят,ама им плащат!А вие се мислите едва ли не за някакви благодетели...Щом имате време да цъкате в нета в работно време,ясни сте колко сте "работодатели" и колко ви е хала.
    • Ра
      Работодател
      1 -13
      12:20, 27 дек 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 5
    Др
    Друг работодател
    12 -1
    18:39, 27 дек 2016
    Абе не са много на дъното бачкаторите в Германия, след като имат спестени пари, не се лишават от нищо - дори и от почивки в чужбина. Да не говорим колко българи са бачкатори там и си оправиха дереджето тук за 5-6 години работа там. И не живеят като скотове, ако това ще ми кажете сега, защото съм бил там (не на работа). Така че е добре нашите работодатели да се замислят, защото накрая само талибани, мюсюлмани и всякаква друга сган ще останат кандидати за работа тука. Ама и те не искат даже за 600 лв.да работят.
  • 6
    Аб
    Абе смотани работодатели
    11 0
    16:49, 28 дек 2016
    Абе смотани работодатели или кръвопийци по точно!Кво се тупате в гърдите колко сте кадърни - в машини и техника щели да вложат. А В ТРУД! Навирайте си ги на главите машините и техниката без някой да ви робува! Ако не е толкова стар кодекса, акъла ви освен да пестите от труда на служителите за нищо друго не стига! НА минимална заплата ще назначават - ми живейте вие на минимална заплата бе. То човешкото тяло има едни и същи природни и биологични нужди независимо дали се мислите за велики или сте просто тъпи експлоататори. Ако не дадяли необходимата продукция - да си ходели хората. То си личи по тъпия ви манталитет каква стока сте. То о т нищо нещо не се прави и най е лесно да приписвате вината на работниците си, щото вие сте префектни мениджъри - като се вдигнат консумативите ще пестите от труд, като се вдигне тока - пак от труд, като и глобят - пак от труд, за да идете на почивка - пак от труда, АМА НА ДРУГИТЕ. МОШЕНИЦИ ДОЛНИ, СРАМ НЯМАЩИ ДА СЕ НАРЕКАТ РАБОТОДАТЕЛИ.
  • 7
    Да
    да ви се връща
    8 0
    16:59, 28 дек 2016
    На тия първите двама дето са толкова ербап нека се наложи глезените им щерки и синове, да работят при същите такива "работодатели" като тях. Защото обикновено техните си глезени синчета и щерки, се имат за повече от другите, парадират с бизнеса на тати, големеят се, хвалят се с телефони, коли, пари и други екстри - ама същите тези глезени чеда, нито умеят да ствават рано, нито работа са подхващали, нито знаят какво е отговорност, морал и принципи! Всичко се купува с връзките на тати и парите на тати! И си мислят, че като имат "летящ" старт всичко им е в кърпа вързано. Обаче като останат сами срещу живота се провалят с гръм и трясък! За съжаление такива "въшльовци", "кръвопийци" и всякакви такива възпитават точно същите като тях деградирали елементи! И после защо хората бягали от града и от държавата. Щото няма да ги правите на луди за минимална заплата. Ега ти и идиотите мизерни!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8
    Зн
    Знаете ли
    3 -2
    19:39, 28 дек 2016
    Не са само частниците кръвопийци - има една директорка на училище в града - няма подходящи думи да се опишат всичките и психични разстройства, отклонения от нормите и цялата й проклетия. Тая същата е като бясна кучка, но пък се вихри не само на топлия директорски пост, ами и във "частния" сектор. Колко й спори бизнеса, щом е опряла до работа в образованието е друг въпрос. Ама от как се е поддертила, че трябва да се доказва като директорка направо е разказала играта на училището! Та тая същата е като булдог срещу служителите си - ТЯ НЕПОГРЕШИМАТА е с дружките си срещу всички останали - когато й кефне крещи, заплашва, тропа с крак, раздава ултиматоми, обвинява без изобщо да е наясно, злослови, генерира клюки и сплетни взимайки страната на своите некадърни дружки! При нея кодекса на труда е напълно безполезен - тя е и доктор, които веднага поставя диагноза: "Нищо ти няма", зад гърба на човека: "Симулира" отсича. Как така ще отсъстват хората за няколко дни ако са болни - виж ако става въпрос за няколко седмици за почивка, за пътуване в чужбина, за лични услуги и т.н. - тогава може да им се влезе в положение, ако са били до тук коленопреклонни, послушни, не са противоречали на директорката и задължително ако и донесат подарък! Проста и ефективна философия, чрез която е събрала "любовта" на служителите си, на ученици, пък напоследък и на родители!
  • 9
    Не
    Незапознат
    5 -1
    22:07, 28 дек 2016
    Казаното от работодателите е много точно как разбират и заобикалят Кодекса.
    Макар и не всичко.Това е така защото от никой и нищо не получават отпор за действията си.От кълнене на цялата им рода и неродената даже няма смисъл.
    Просто им се дава мотив да злорадстват.Както казва първият Кодекса е правен
    при други общественни отношения.Тогава имаше един работодател-държавата.
    Целта беше да просперира не само тя но и тези които създават този просперитет.
    А сега тези долни същества наричащи себе си така правят всичко възможно да са добре само те.Наглостта им е безгранична и с гордост го заявяват това.Прочетете последното изречение на ''Друг работодател''.Това че ви казват че Кодекса е стар не е точно така.Постоянно има изменения и допълнения към него.Отворете''Лекс.бг'',напишете''Наредба за структурата и организацията на работната заплата''и търси.Който се интересува да чете и надявам се да разбере
    това което е написано.Така както го описва ''Работодател'' се получава защото
    тези които подписват договора за работа го правят на сляпо.Наистина не всеки
    знае или пък съзира тънкостите.Но ако държи на себе си трябва да се консултира с адвокат ако има някакви съмнения.Не е толкова скъпо в сравнение с това което може да последва.Естественно ако му се опънете,т.е.изразите несъгласие или предложение за допълнителни точки към споразумението ще ви каже другаде да си търсите работа.Това е по-добрият вариант отколкото да се ядосвате после че ви е ощетил.Пък и ако всякой прави така ще дойде момент в който няма да има избор той а не вие.Защото колкото да се бие в гърдите че е вложил(ограбени независимо от какво и кого или взети назаем)пари когато вземе да губи ще го заболи.За това много ги боли.Когато дават а не вземат.Неговият задник ще е заплашен да му се случи случка а не вашият.Винаги има начин да му се противопоставите законово колкото и да ви се прави на голяма работа защото
    институциите нехаят за това.Най добре ще е пък предварително да устоявате правата си и да не допуснете да се стигне до там.Не разчитайте на това което ви говори че ако''работите както трябва" ще ви даде отгоре.Ако пък го направи ще е нищожно за това ''както трябва''.Регламентирано е колко часове
    трябва да е извънредният труд в месеца.И какво трябва да се плаща.Ако работите събота трябва да плати 150%от надника ви.Неделя 175%.Евентуално може да се споразумеете не за пари а да ви даде 3 дена през които да не сте на работа а да ви води ако през двата почивни правите това.Не по-малко от 3!Имайте предвид че това не е законно и няма какво да направите ако ви излъже.
    ''Работодател'' който говори как е в Германия да не го гледа само от едната страна.Тамошният работодател не смее да си и помисли за извънреден труд.Толкова трябва да плати че се отказва от това.Чужденците които бачкат там вършат това за ''без пари''.Колкото и да не ни се иска за бачкаторите е прав.Който
    и където другаде да иде е такъв.Макар да взима повече.Но това е заради такива измислени като горните двама.Които прогониха младежта за да станат гастербайтери не от добро.Надявам се само да има и други които се срумуват от тези че се числят към тази гилдия и мълчат.

Случаен виц

Последни новини