МЗ решава опасни ли са за здравето съветите на Гала

И Министерството на здравеопазването ще трябва да се занимае с вредните за здравето съвети в предаването „На кафе” по „Нова Телевизия”.

Това става ясно от писмо-отговор на сигнал до Съвета за електронни медии, част от кампанията, подета от сайта "Наука и критично мислене".

Кампанията насочи вниманието на СЕМ за недопустими практики в предаването, които застрашават здравето и безопасността на зрителите.

В писмото председателката на СЕМ Мария Стоянова оповестява, че Съветът е предприел съответните административно-наказателни действия съгласно нормите на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

В отговора се посочва, че предаването „На кафе” по „Нова Телевизия” е обект на постоянен мониторинг и Съветът е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването с молба за експертно мнение относно съдържанието на излъченото предаване "На кафе" с участието на д-р Наташа Кембъл - Макбрайд. (Кембъл-Макбрайд препоръчва да се пие сурово непастьоризирано мляко за лечение на състояния от шизофрения и аутизъм до рак на червата)

Резултатът от запитването ще бъде оповестен допълнително.

В отговора се цитира Законът за радиото и телевизията, който "не допуска създаване или предоставяне за разпространение както на предавания, така и на търговски съобщения, които застрашават здравето и безопасността на гражданите. Забранени са търговските съобщения за лекарствени продукти, които се отпускат само по лекарско предписание, или за лечение, което се назначава само по лекарско предписание, с изключение на случаите по чл. 248 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (чл. 75)".

"Забраната, разписана в чл. 169 от Закона за здравето, е недвусмислена по отношение на всички форми на реклама на неконвенционални методи на лечение включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация" - продължава писмото.

На редовно заседание на СЕМ от 14.12.2016г. СЕМ е обсъден доклад за мониторинга върху телевизионните програми за наличието на реклами за лечение, лекарствени средства и участие на медицински специалисти в тях.

Председателката на СЕМ Мария Стоянова подчертава "важността и обществената значимост на проблема".

Към доставчика на медийни услуги "Нова Броудкастинг Груп” АД са предприети необходимите административни действия.

Следете темата в Наука ОFFNews.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини