Най-много са жалбите срещу монополите

През миналата година в кабинета на омбудсмана са постъпили най-много жалби и сигнали срещу топлофикациите, отчете на пресконференция омбудсманът Мая Манолова.

Жалбите срещу дружествата са били 882, като общо подадените жалби и сигнали са били 10 640. Тридесет процента от тях са срещу монополни дружества и доставчици на обществени услуги. 

Данните показват още, че електроразпределителните дружества също често газят правата ни и ни късат нервите, като жалбите срещу тях са 502, срещу ВиК - 422, а срещу банки - 314. Често гражданите са се жалвали за нарушени социални права, такива на собственост и други. 

Миналата година са постъпили 10 640 жалби и сигнали, което е рекордно за институцията изобщо до момента, отчете Манолова. 

Тя наблегна на проблемите, които гражданите имат с арбитражните съдилища, като разказа конкретен куриозен казус, при който се търсят погасени борчове и от мъртвец. 

„Цинизмът мина всякакви граници, явно са се сдобили с тефтерчето на Свети Петър”, коментира Манолова.

Става въпрос за починал през март миналата година човек, от когото сега се търсят задължения от 2009 г. към БТК в размер на 20 лв. През 2012 г. задължението било продадено на колекторска фирма и през септември миналата година се намесил и арбитражният съд, като с натоварването с юрисконсултски и други такси борчът скочил на 300 лв. 

За казуса разказа и братът на покойника Динко Драгнев, който сега бере ядовете около своеволията на арбитражите. 

Манолова представи и още един случай, при който арбитраж търси 560 000 лв. несъществуващо задължение от община Родопи. 

Сигналите за нарушения на потребителските права от арбитражни съдилища са 128, посочи още Манолова, цитирана от БТА, като уточни, че през 2015 г. броят им е бил 1645. 

Институцията на омбудсмана е приключила 9675 проверки, а 27 037 души са получили помощ. Най-много жалби са постъпили от София, Пловдив и Варна.

Над 27 000 души са потърсили съдействие от омбудсмана през миналата година. Една голяма част от тях са получили помощ и подкрепа. Това каза в предаването "Преди всички" омбудсманът Мая Манолова. Близо 4000 са жалбите срещу монополни дружества и доставчици на обществени услуги. 

Една от най-важните битки, която проведохме през миналата година, трябва да бъде финализирана до края на този месец – срещу рекета и произвола на частните арбитражни съдилища, каза още Манолова.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини