Новото ляво обединение обяви името си и участие в изборите

Ще има широко ляво обединение за парламентарните и местните избори. Това е било решено на конференция "Левицата!" - За социална справедливост и мир. За преодоляване на неравенствата", провела се в Пловдив. На срещата са участвали ръководствата на "Изправи се България", "Движение 21", "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), представители на БСП, както и други леви формации и ляво мислещи граждански активисти. Това съобщиха от формацията на Мая Манолова "Изправи се България".

Срещата е втора след проведената в края на ноември 2022 г. кръгла маса в НДК.

На нея е уточнено, че "Левицата!" ще работи за преодоляване на неравенствата, възстановяване на справедливостта, опазване на околната среда.

На конференцията Мая Манолова е очертала четири основни задачи пред "Левицата!".

  • незабавна обиколка на страната и срещи с хората
  • общи листи за предстоящите парламентарни и местни избори
  • щаб на обединената левица
  • консолидиране на левите сили в единен ляв политически субект

Според нея събралите се утвърдени и нови лица на лявото имат дълг и ангажимент към реабилитирането на левицата и нейното обратно превръщане в истински автентичен защитник на хората на труда, младите, пенсионерите.

"Лявата партия в парламента е пета сила. Т.е. не е сила, а лесно заобиколим фактор, ръководството на която е готово да услужи на всяка от по-големите политически субекти, включително на ГЕРБ и ДПС, срещу които до вчера уж се бореше", коментира тя.

Като основен проблем, с които трябва да се бори "Левицата!" Манолова очерта борбата с неравенствата, където ножицата между богатите и оцеляващите се разширява и хората имат нужда от връщане на левицата към техните проблеми и тревоги.

Според Мая Манолова това трябва да е левицата, която да спре войната с президента, която тя определи като "братоубийствена" и най-явния знак за безпътицата в ляво. Според нея това не е война на левите хора, а на партийния елит "безпринципна и самоунищожителна" и по думите ѝ тя трябва да бъде прекратена.

Срещата е била модерирана от Костадин Паскалев, а участие са взели още Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Първанов, проф. Иво Христов, Симеон Славчев и други.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини