Извънредното заседание в НС - кворум от третия път и скандал

Със скандал и повече от 30 минутно закъснение започна извънредното заседание на парламента.

Депутатите събраха кворум едва при третата регистрация, а дневният ред стана повод за размяна на реплики. 

Депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок настоя да започнат работа с окончателното четене на промените в Закона за задълженията и договорите. 

"Да се занимаваме с проблемите на хората и борбата с монополите, а не с концесиите, които всички видяхме, че са безкрайни", призова той, цитиран от БНР. 

Преди 4 месеца текстовете минаха на първо четене, като те предвиждаха размерът на законната лихва при просрочени задължения да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ плюс 8-процентни пункта. Сега тя се изчислява с 10-процентни пункта. 

"На много олигарси с неплатени и непогасени данъчни задължения да им се коригира лихвата, ще падне лимитът на годишния процент на разходите по т. нар. бързи кредити", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ, след което предложението на Славов не беше прието. 

Депутатите продължиха обсъждането на Закона за концесиите. В програмата са още промени на второ четене в Закона за правната помощ, в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, в Закона за устройство на територията, в Закона за държавната собственост, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за задълженията и договорите.

В дневния ред е записано и второ четене на още няколко закона.

Заради блокадата на граничния пункт "Дунав мост" 2 от протестиращи шофьори на ТИР-ове, БСП поиска изслушване от депутатите на министрите на вътрешните работи и на транспорта. 

"Има опашки над 15 и 20 километра, а шофьорите спят в камионите. Има напрежение между самите шофьори, а пък транспортните фирми също имат проблем със стоката, която возят", заяви Георги Свиленски.

Междувременно БСП и ГЕРБ задълбочиха конфликта около състоянието на енергийната система, като дадоха извънредни брифинги.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини