Ще има ли туристически регион "Родопи" ? В Смолян работят това да стане на 30 март

Изображение 1 от 2

    Поредна среща за учредяването на Туристически регион "Родопи" проведоха експерти и представители на туристическия бранш, местна и държавна власт в Смолян. В рамките на Туристическия район „Родопи” са включени 28 общини, от областите Смолян, Пазарджик, Кърджали, Пловдив и Хасково, като на територията на област Пазарджик попадат: Батак, Брацигово, Велинград, Ракитово, и Сърница.

    За седалище на бъдещата Организация за управление на района е определен град Смолян. 

    Областният управител уточни: „Разликата с досега действащите сдружения и НПО е, че този регион ще има държавна подкрепа, той е създаден по силата на закон и за дейността се предвижда финансиране, което ще ни позволи да рекламираме региона, като туристическа дестинация, не всяка община по отделно, не всяко сдружение по отделно, а на регионално ниво. Това е голям шанс", каза Славов и призова кметовете и председателите на Общински съвети да поемат щафетата, тъй като те са част от процеса по учредяване от самото начало.

    Заместник-областният управител Тодор Бозуков отбеляза, че изключително важно за развитието на туристическия район е да се цели надпартийното и да се търси консенсус. Туристическият район трябва да функционира ефективно, за да бъдат постигнати поставените цели. Бозуков призова общините и туристическите организации да се обединят и да загърбят всякакви различия в името на регионалното развитие, защото туристът не се интересува от административни граници или от местната власт.

    Като дата за Учредително заседание е планирана 30 март 2017 година, но според политическата обстановка в страната и насрочването на предсрочните избори, тя може да се измести, като всички участници в срещата се консолидираха около мнението, че ТР „Родопи” трябва да бъде официално учреден във възможно най-кратки срокове.        

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини