Попова пуснала от затвора грижовни родители и инвалиди

28 затворници са били помилвани напълно или частично през петгодишния мандат на вицепрезидента Маргарита Попова, която предаде поста в неделя. Това става ясно от обобщения доклад за работата на ресорната комисия на "Дондуков“ 2 за посочения период, пише в. "Монитор".

Броят на получилите милост е многократно по-малък от извадените от решетките престъпници с укази на предшественика на Попова - Ангел Марин. За общо 10-те години в президентството тогавашното вице на Георги Първанов освободи 529 души, като в 232 от случаите ставаше въпрос за осъдени за убийство.

От доклада на комисията става ясно, че Попова е била най-предпазлива в издаването на укази за помилване през първата година от мандата – 2012 г., когато е била опростена присъдата само на един човек. Става въпрос за 38-годишен мъж, който е бил тикнат на топло заради кражба. Впоследствие обаче той върнал всичко, което присвоил, а в затвора здравословното му състояние толкова се влошило, че престоят зад решетките станал опасен за живота му.

В следващите години Попова вече с малко по-лека ръка е разписвала укази за помилване, като през 2013 г. са били опростени присъди на 8 души, през 2014 г. - на 4-ма, през 2015 г. - на 7, и през миналата година – на още 8.

Сред получилите милост от вицепрезидента през миналата година са основно родители, чиито деца имат остра нужда от тях, както и инвалиди, става ясно от подробностите за отделните случаи в публикувания доклад за 2016 г.

35-годишен мъж например е получил почти като новогодишен подарък издадения на 28 декември указ за помилване с 3 години и 9 месеца от оставащата му присъда. Тя му била наложена за убийството на леля му, което извършил в афектно състояние, когато бил 18-годишен. В рамките на наказателния си процес, който продължил 11 години, той създал семейство и станал баща.

"Осъденият има 7-годишно дете, за чието възпитание и развитие близостта с баща му би допринесла благоприятно, тъй като молителят е добър и загрижен родител“, се уточнява в мотивите за опрощаване на присъдата му. Изтъква се още, че рискът от рецидив е изключително нисък.

През миналата година с 3 години е намалена по решение на Попова и присъдата на 28-годишен мъж, който е бил осъден в чужбина за опит да пренесе наркотици през границата между две други държави, но впоследствие бил върнат да лежи на топло у нас.

"Той е създал семейство, в което съпругата му работи и му оказва подкрепа за водене на законосъобразен начин на живот. Прекъснал е изцяло всякакви връзки със средата, в която престъплението е извършено“, се посочва в мотивите за помилването му.

Свобода от вицепрезидента е получила и 70-годишна жена, която два пъти е осъдена за притежание на цигари без бандерол. Тя обаче е получила милост, тъй като е единственото лице, което може да оказва необходимите животоподдържащи грижи за дъщеря си страдаща от тежко душевно заболяване.

Помилван е бил и 35-годишен мъж, който е излежавал присъда за съвкупност от укривателство и кражба на вещи от автоморга на обща стойност около 2900 лв. В миналото е бил прибиран зад решетките и за причинени телесни повреди при шофиране в нетрезво състояние. Той обаче е помилван, след като получил трайна инвалидизация – парализирани долни крайници и травма на гръбначния стълб, без възможност да се обслужва сам.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини