"Bloody Sunday" за властта

Протестиращите пред парламента определиха като политическо насилие и употреба на прекомерна сила събитията от 14-и януари.
Организаторите на митинга обвиниха властта в пълна незаинтересованост и пагубна политика към децата на България.
От импровизираната трибуна зад паметника на "Цар Освободител" един от организаторите на протеста Румен Захариев призова хора от всички краища на България да подкрепят митинга.
Протестиращите отново поискаха оставката на министър Михаил Миков и заявиха, че ако до петък той не се отегли ще се премине към мирно гражданско неподчинение и искане за оставката на цялото правителство.
Организаторите прочетоха декларация, в която се иска още взимането на незабавни мерки за изпълняването на исканията на природозащитници, студенти, жени с репродуктивни проблеми и стопански производители е втора точка от исканията на организаторите.
Промяна на закона за допитване на народа искат още те, като промяната трябва да отпадне изискването за 700 хил. mодписа, за да бъде иницииран референдум, а омбудсмана да има право да инициира такъв. Пропорционално избирателна система, с мажоритарен елемент, с праг 1,2 %, искат още те. Според тях това ще гарантира, че ще могат да бъдат избирани личности, освен партии.
Във връзка с насилието от 14-и януари протестиращите направиха аналогия с кървавите събития от 30 януари 1972 година, когато британски войници убиват 26 демонстранти в северноирландския град Дери и отприщват вълна на сектантско насилие в британската провинция.
В памет на тези събития е и песента на U2 - "Bloody Sunday", с която протестиращите поздравиха властта.
Около 1000-1500 души присъстваха на протеста пред сградата на Народното събрание. Според повечето митингуващи "вятърът на промяната" е дошъл на 14-и януари и все повече хора ще започнат да се борят за промяна на политическия режим.

Днес множеството бе концентрирано зад, а не пред паметника на "Цар Освободител", тъй като там бе изградена сцена, където организаторите отправят призивите си. Шкумбата призова участниците да съдействат на органите на реда, като клякат, ако са в близост до провокатори, за да може полицейските служители да си вършат работата. Декларацията с исканията вече е била внесена в НС. За момента атмосферата е спокойна на площада.
От Столичната дирекция информираха, че около 13.30 часа е започнало шествието на протестиращите. Полицейски микробус е съпровождал десетима протестиращи от Студентски град по посока площад "Независимост".
Обстановката в района на Народното събрание бе спокойна. Към 13.00 часа при проверка на 20-годишен младеж от Видин, който бил спрян в района на ЦУМ, се оказало, че той е без документи за самоличност.
Полицаите го отвели в Трето Районно управление за установяване на самоличността му. Наложена му е административна санкция по Закона за документи за самоличност.
В Столичната полиция не са постъпвали сигнали за подготвяни груби нарушения на обществения ред по време на протеста.
Действията на полицейските служители са насочени към охрана на обществения ред и недопускане на инциденти и нарушения от участници в протеста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини