Мексиканци протестират с жива верига срещу граничната стена

Около 1500 мексиканци протестираха срещу плановете на американския президент Доналд Тръмп да построи стена по границата на САЩ с Мексико.

Протестиращите направиха жива верига, предадоха ДПА и БТА.

"Ръка в ръка, ние показваме националното единство, което не прави разлика между хората", заяви мексиканският сенатор Армандо Риос Питер, който присъстваше на протеста заедно с други политици и студенти. 

Живата верига бе образувана покрай река Рио Гранде близо до град Сиудад Хуарес. 

В протеста участва и кметът на град Ел Пасо, в американския щат Тексас точно от другата страна на границата. 

Тръмп каза, че строителството на стената по границата ще започне до няколко месеца и че САЩ очакват парите за изграждането да бъдат възстановени от Мексико.

"Стената" по границата между САЩ и Мексико ще представлява поредица ограждения и стени, които ще струват 21,6 милиарда долара. За издигането им ще са необходими 3,5 години.

Данните са от поверителен доклад на министерството на вътрешната сигурност. 

Посочената цена е много над сумата от 12 млрд. долара, за която Тръмп говореше по време на кампанията си и оценката от 15 млрд. долара, дадена от сенатори. 

На 13 февруари около 20 000 души преминаха по улиците на Мексико сити в протестно шествие против президента на САЩ Доналд Тръмп.

Демонстрантите издигнаха лозунги от типа "Благодаря, Тръмп, че обедини Мексико!" и "Обичаме американците, мразим расизма".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини