eBay може да сложи Skype на тезгяха

В интернет средите упорито продължават да се появяват спекулации, че сайтът за онлайн разпродажба eBay може би търси купувач за Skype, услугата за онлайн комуникации, придобита през 2005 г. за 3.1 млрд. долара, пише technews.bg.
Някои анализатори от години подканят eBay да се отърве от Skype, предвид очевидната липса на връзка между основния бизнес на Skype - онлайн телефонни разговори и този на eBay - онлайн разпродажби.
Повод за последната вълна от спекулации по въпроса се надигна през миналата седмица, когато главният изпълнителен директор на eBay Джон Донахю се срещна за анализатори, за да обсъдят финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие, които пострадаха от намалялата покупателна активност в последно време.
Тогава той описа Skype като "голям самостоятелен бизнес." Тези думи доведоха някои до заключението, че за eBay ще е сравнително лесно да се раздели със Skype, ако получи достатъчно добро предложение.
Запитан какво е направила eBay за подобряване на услугите, които предлага Skype и съответно увеличаване на приходите от тях, Донахю е признал, че "допирните точки и ефективността от съвместната дейност между Skype и другите части на нашия портфейл са минимални. Ние ще продължим да поддържаме операциите на този бизнес. В момента той не представлява затруднение". Той е обещал, че ще държи заинтересованите в течение и ще уведоми всички, когато има нещо ново по въпроса.
След срещата Донахю е имал разговор с „Уолстрийт джърнъл", в който е подчертал безспорните качества на Skype, отбелязвайки, че услугата се е превърнала в бизнес за 550 млн. долара с отлични оперативни показатели. Миналата година е генерирала приходи за 145 млн.долара, или 26% увеличение спрямо предишната година.
По неговите думи "Skype става все по-ценна с всеки изминал ден". СЕО-то е допълнил, че eBay няма да "форсира" никакви инициативи за сближаване между Skype и онлайн разпродажбите. Все още обаче той не може да даде никаква информация за потенциална продажба.
Анализатор Джефри Линдзи от Sanford C. Bernstein приветства идеята за продажба, но не очаква това да се случи скоро. "Ние смятаме, че екипът на eBay ще предпочете да задържи Skype с надежда за обрат на пазара и по-добра цена след година-две. Според нас в крайна сметка те ще го продадат, но не в следващите две години", каза той.
От Skype отказват коментар, а eBay подчертава, че няма новини. "Skype продължава да се развива много бързо и ние ще продължим да наблюдаваме как се вмества в нашия портфейл," каза говорителят на eBay Жозе Малабо.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини