Защо КРОС свалиха Славка Каменова преди изборите за нов парламент?

До къде ще стигне войната на КРОС и ГЕРБ в общинския съвет на Смолян

Защо и с какви мотиви на 27 февруари т.г. КРОС предизвикаха предсрочното сваляне на председателя на Общинския съвет на Смолян Славка Каменова, от Коалицията днес дадоха пресконференция, на която обявиха официалната си позиция по случилото се на скандалната сесия.

Още на сесията председателят на групата на КРОС в общинския съвет на Смолян Кирил Хаджихристев обяви, че основните мотиви са системни процедурни нарушения и нередности в работата й.

„На последната сесия с докладна записка предсрочно освободихме Славка Каменова, в нея дадохме мотивите за това, като един от най-сериозните е внасянето на годишния бюджет за разглеждане на сесия без да е спазена процедурата по закон и без да е извършено обществено обсъждане на самия бюджет. В продължение на няколко месеца тя/б.а. Каменова/ допускаше много нередности, връщане на докладни записки от областния управител за нарушена процедура. Предложението беше гласувано на общински съвет и тя беше освободена, след което Общинският съвет избра нов председател“.

Припомняме, че в началото на мандата през ноември 2015г КРОС подготви меморандум за сътрудничество с ГЕРБ и тогава коалицията подкрепи кандидатурата на Каменова за шеф на местния парламент. В него имаше няколко точки, начертаващи спешни мерки за развитие на общината.

„От тези точки, нито една не беше дори започната да се изпълнява, въпреки нашето желание. Дадохме срок от 6 месеца, ако това изпълнение не започне, да се смени председателя на Общинския съвет“ , коментира Хаджихристев и добави, че това се случва година и четири месеца по-късно, „защото искахме добре да се мотивираме относно дейността на Общинския съвет, неговия председател и общинката администрация.“

Сред причините за смяната на Каменова, е и приемането на оздравителен план на общината.

„От КРОС бяхме първите, които при първоначалния вариант на оздравителния план, успяхме да накараме администрацията да разработят по-подробен оздарвителен план, който още не е одобрен от министъра на финансите. КРОС в няколко поредни сесии настояха да се дадат точни сметки за какво ще се харчат 10-те милиона лева, взети като облигационен заем от общината, но поредицата искания остават без отговор.

В резултат на това веднага 3.5 милиона лева отидоха за цесията на фирмата, която поддържа сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистването в града и общината“, допълни Хаджихристев и отхвърли обвиненията , че действията на КРОС обслужват БСП.

„ КРОС сме местна коалиция, която не се оцветява с партийни истории, а работи за града и Общината, а целта й е да се повиши благосъстоянието на гражданите“, обобщи Хаджихристев.

Според лидера на местната коалиция Кирил Асенов, кметът на Смолян никога не е имал намерение да работи с КРОС, въпреки че избора на Славка Каменова за общински председател стана именно с техните гласове, а в замяна предложи подписването на Меморандума за съвместни действия по местни политики. Той остана само лист хартия с добри пожелания, макар в него да имаше точки като намаляване на администрацията в общината с 30%, нова транспортна схема, изготвяне на нов Общ устройствен план, изграждане на Бизнеспарк за млади предприемачи. В меморандума имаше и предложение за съставяне на комисия за преразглеждане и прекратяване на договора с компанията, която събира боклука, но няма нищо, което противоречи на програмата на ГЕРБ, каза още Асенов и допълни, че "има една фирма, която управлява града и според нас се казва "Титан", а не "Арексим", защото е взела над 50 милиона за строителство в последните години,  спечелила е най-много конкурси за сторителство. Липсата на прозрачност е повече от очевадна в управелнието на г-н Мелемов и ние задаваме въпроса как се правят търговете за саниране, какви са цените".

Асенов отхвърли обвинението, че КРОС са обслужвали чужди политически интереси с мотива ,че не само КРОС не са подкрепили проекта за бюджет предложен от екипа на кмета. "Да, ние не подкрепихме бюджета, защото това е рамка, в която всеки може да си прави каквото иска и както иска. Така в абсолютно задкулисие един човек може да реши как да изхарчи парите на града“, обобщи Асенов и добави: 

„И продължаваме да имаме съмнения за управлението на г-н Мелемов и докато нямаме ясни правила за харченето на парите, ще продължим да сме непримирими, и няма да подкрепим никакви инициативи от неговата администрация, и от него самия, свързани с харчене на обществени пари. Нашата позиция е, че тези обществени поръчки трябва да станат прозрачни, да се вижда кой и за какво харчи парите, които ние внасяме като данъци“, заключи лидерът на КРОС и категорично отхвърли съмненията, че смяната на Каменова е  услуга по време на избори за БСП с мотива, че смяната на един шеф на Общински съвет не може да има връзка с национална политика.

Паралелно с това Асенов изрази надежда, че новоизбраният шеф на Общинския съвет Димитър Кръстанов ще успее да убеди кмета Мелемов да промени бюджета и да го внесе отново, тъй като от тук нататък само председателят на Общинския съвет може да направи това.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини