Сделката с царските конюшни засега не върви към присъди

Съдът отхвърли два протеста на прокуратурата срещу сделката с царските конюшни, която доведе до скандали, оставка и досъдебно производство срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев. Става дума за имот в идеалния център на столицата, на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски", припомня в. "Сега".

Софийският административен съд е оставил без разглеждане протеста на градската прокуратура, с който се иска прогласяване на нищожност на заповедта на областния управител от юни 2016 г., съобщиха от пресцентъра му. С нея е наредено да се прекрати съсобствеността между държавата и частна фирма в конюшните, като фирмата изкупи държавната част. На базата на тази заповед е сключен договор, с който частна фирма, притежаваща 16 на сто от земята, купува и останалите 84% за 658 870 лв., което означава 90 лв. на кв. м. 

Прокуратурата атакува заповедта миналата година с аргумента, че областният управител не е трябвало да сключва договорите за прекратяване на съсобствеността, защото не било дори ясно дали отсрещната страна изобщо има собственост в имота. Освен това имало и драстична разлика между продажната и пазарната цена.

Съдът обаче обяви прокурорския протест за недопустим. Причината е, че по закон заповедта на областния управител не е индивидуален административен акт. В Правилника за прилагане на закона за държавната собственост изрично е записано, че този тип заповеди изобщо не подлежат на обжалване. Обяснението е: "Издадената заповед не задължава императивно заявителите да платят определената цена за изкупуване дела на държавата. При несъгласие определеният купувач може да приеме или да не приеме предложената цена, т.е. да купи или не държавния дял от имота. Следователно при определяне пазарната цена административният орган не действа като орган на управление по отношение на другата страна по сделката".

Прокуратурата атакува и трета заповед, но по нея още вървели процедурни въпроси. Напълно възможно е обаче изходът и на третото дело да е същият. Ако определенията на съда не се обжалват, сделката ще остане валидна.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини