Петролът падна под $ 40 за барел

На нюйоркската борса цената на петрола падна с 1.6 долара за барел, достигайки 39.51 долара. Петролът тип Brent също понижи цената си - с 1.44 долара, като от снощи барел Brent струва 45.02 долара.

Спадът в цените на черното злато се обяснява най-вече с негативните макроикономически данни в САЩ.

Според официално публикувана информация на Министерството на труда нивото на безработицата в страната се е повишило с 7.2 до 7.6 процента, достигайки 17-годишен максимум. Наред с това ипотечната криза не е преодоляна, като много американци са принудени да напуснат домовете си, понеже не могат да обслужват ипотеките си.

В края на миналата година брокери в Детройт, където поради краха на автомобилните компании хиляди техни служители бяха съкратени, бяха регистрирани куриози - предлагаха се апартаменти за по $ 800. Същевременно хиляди са новопостроените жилища в САЩ, за които не могат да се намерят к упувачи.

Трябва да се припомни, че в средата на 2008 г. петролът достигна ценови връх от 147 долара за барел. Недълго след това, заради избухналата световна финансова криза, цената се срина до 33 долара за барел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини