Топла минерална вода да потече и в болницата в Девин планира общината

Изображение 1 от 2

    Две нови отделения - гинекология и физиотерапия да се открият в общинската болница в Девин, планират ръководството ѝ и общината. Възможността за отделение за физиотерапия е много важна и ще спомогне за финансовото оздравяване на здравното заведение, защото този тип лечние носи най-много приходи. А болницата в Девин има нужда от тях, тъй като здравното заведение трябва да разплаща доста стари задължения. Преди броени дни МБАЛ е била на ръба на процедура по несъстоятелност, заради дълг към ЕВН от близо 200 хиляди лева. Благодарение на спешните мерки, взети от общината и проведените разговори е постигнато споразумение за разсрочване, каза кметът Красимир Даскалов. Междувременно обаче и други кредитори и доставчици предявяват претенции чрез съдия-изпълнител. В момента те са стопирани пак със споразумение за разсрочено плащане.

    Като се изключат старите задължения, МБАЛ-Девин относително спокойно може да осъществява дейността си с месечен лимит от около 86 хиляди лева. Друг е въпросът, че според кмета на Девин Красимир Даскалов по отношение на малки общински болници, като девинската, намиращи се в отдалечени и трудно достъпни райони, е необходима целенасочена държавна политика.

    За община Девин, която няма достатъчно собствени приходи е доста трудно да издържа една общинска болница. Затова се търсят и алтернативи. Планира се в отделението за физиотерапия да потече топла минерална вода от сондажа в Беденски бани.

    Рехабилитацията на водопровода от Беденски бани до Девин вече е пред приключване, обяви още Даскалов. Очаква се в края на април, най-късно в средата на май строително-монтажните работи да завършат и в Девин отново да има достатъчно лековита минерална вода. Тя се разпределя основно между хотелите, предлагащи спа процедури, но определено количество може да се насочи и към общинската болница, тъй като резервоарите, където пристига водата от сондажа се намират в непосредствена близост до нея.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини