Кръв от човешка пъпна връв регенерира мозъците на възрастни мишки

Учени възстановиха спомените и способността за учене на възрастни мишки, като инжектираха мозъците им с кръв от човешка пъпна връв.

Предишно изследване демонстрира, че кръвта на тийнейджърите подмладява възрастни мишки, новото обаче сочи, че кръвта от пъпната връв има още по-мощен ефект.

Изследователите предполагат, че един ден свойствата на пъпната връв ще се използват за забавяне на нервната дегенерация и при хора.

Изследването е вълнуващо защото демонстрира подценявания потенциал на кръвта и плзамата за предотвратяване разрушителния ефект на стареенето.

В рамките на изследването, учените взели кръв от хора на различна възраст: пъпна връв от бебета, младежи на възраст 19-24 години и хора на възраст между 61 и 82 години.

Екипът инжектирал плазмата от кръвните проби във възрастни мишки.

Животните инжектирани с плазма от пъпна връв започнали да се справят по-добре в поведенческите тестове, в сравнение с връстниците си, паметта им също се подобрила.

Отново започнали да си правят гнезда – умение, които възрастните животни обикновено губят.

На клетъчно ниво, изследователите наблюдавали увеличена активност в хипокампуса – областта от мозъка отговорна за ученето и спомените и една от първите засегнати с напредване на възрастта.

Подобни, но далеч по-малко впечатляващи били резултатите на мишките, инжетирани с плазма от младежи на възраст 19-24 години. При третата група, получила плазма от възрастни хора, не били наблюдавани подобрения.

Изследването подкрепя серия от предишни публикации, според които някакво подмладяващо вещество в човешката кръв намалява или губи ефекта си с напредване на възрастта. Това означава, че един ден бихме могли да го използваме за предотвратяване разрушителния ефект на годините върху мозъка.

Един от най-новите кандидати за тази тайна съставка против стареене е протеинът TIMP2, учените открили необичайно високи нива на протеина в кръвта от пъпната врав, в сравнение с кръвните проби от по-възрастните.

Предишни изследвания върху кръвта на млади мишки, също откриха доказателства, че протеинът GDF11 проявява сходен подмладяващ ефект.

Проблемът е, че учените все още не знаят по какъв начин работят протеините.

Някои изследователи обаче са скептично настроени – Роб Хауърд от University College в Лондон заявява, че това което учените са научили от изследванията върху Алцхаймер е, че “почти всичко е ефективно при животните, нищо до момента не е проработило при хората”.

В момента в Станфордския университет се провежда клинично изпитване, което трябва да установи ефекта на кръвта извлечена от хора под 30-годишна възраст при пациенти с Алцхаймер.

Редица стартъпи също прибират безумни суми от доброволци, за да ги инжектират с кръвта на млади хора, макар до момента да липсват доказателства, че методът е ефективен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини