405 учени от цял свят искат да оценяват наши научни проекти

405 учени от цял свят подадоха заявления за оценители на научните проекти за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Оценката проектите ще започне в началото на юни 2017 г.

Кандидатите са подали документи индивидуално в обявения от Министерския съвет централизиран конкурс, чийто срок изтече на 18 април 2017 г. Кандидатурите са напълно достатъчни за реализиране в законовия срок на независима международна оценка на всички подадени проектни предложения.

В края на февруари 2017 г. беше прекратена обществената поръчка за избор на фирми с оценители на проектите за научни центрове. Причината бе, че подадените оферти не съответстваха на обявените изисквания. За да осигури качествени оценители, Централното координационно звено към МС обяви централизиран конкурс за набиране на международни експерти - физически лица, с високи научни изисквания към тях. Обявата беше разпространена чрез водещи научни списания в световен мащаб.

След среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков в Брюксел с еврокомисаря за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас и с председателя на ERC проф. Жан Пиер Бургиньон Европейската комисия и ERC съдействаха за набирането на максимален брой кандидати за оценители.

В новия конкурс за външни оценители са включени само учени с образователна и научна степен "доктор" (PhD) и най-малко 10-годишен опит в конкретната професионална област.

Те са участвали в оценяването на поне три проекта в професионалната област, за която кандидатстват, като поне два от тях са изпълнявани извън България. Кандидатите имат минимум 10 публикации през последните пет години в научни списания, регистрирани в международните библиографски и рефериращи бази данни.

В допълнение към експертите за всяка професионална област има специфични допълнителни изисквания, свързани с обективни наукометрични показатели като брой публикации, брой цитирания и т.нар. "индекс на Хирш". Те са в основата на специална методика, която гарантира максимална обективност при подбора на оценители.

Заедно с процедурата за избор на оценители чрез централизирания конкурс и за да няма забавяне в оценката на подадените проектни предложения по приоритетната ос за наука на ОП НОИР, Управляващият орган на ОП НОИР организира и започна първия етап на оценка на подадените 44 проекта - за административно съответствие и допустимост. Тази оценка се прави по методика от български оценители, без да се дават точки.

Оценката на научната стойност на подадените проекти, която служи за тяхното крайно класиране и се извършва от международните оценители, ще започне в началото на юни 2017 г.

Дотогава всичките 405 кандидатури за оценители трябва да бъдат класирани според съответствието им с изискванията на конкурса, да се сформират и обучат оценителните комисии, както и да завърши оценката за административно съответствие и допустимост на проектите. Всички етапи от оценката на подадените проектни предложения и сключването на договорите със спечелилите кандидати трябва да приключат през септември 2017 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини