Турска детска градина постави пиеса за неуспелия преврат

Лавина от критики заля Турция, след като в детска градина бяха поставени пиеси, пресъздаващи опита за преврат от миналата година и епична битка в историята на страната, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Проявите бяха организирани в детска градина в Кайсери, Централна Турция, по случай детски празник вчера. На изиграването им присъстваха представители на местните власти, пише изданието.

Едната от пиеските е неуспешния опит за преврат на 15 юли м.г., а другата - за битката при Галиполи през 1915 г., когато османлиите успешно отблъсват нападение на съюзниците по време на Първата световна война.

В първата едно от децата пада на земята, правейки се на убито, а негов съученик го покрива с турското знаме в знак, че се е превърнал в "мъченик", отбелязва "Хюриет дейли нюз".

View image on Twitter

 Follow

Michael Martens @Andric1961

Children's day in Turkey, marked here by a kindergarten in Kayseri. A Turkish friend: "It seems martyrdom is the best Ankara has to offer.”

7:24 PM - 23 Apr 2017

 1414 Retweets

Някои от присъстващите аплодираха пиесата, но други бяха обезпокоени от сцените на насилие и смърт, пресъздадени от децата. "Децата от детската градина са много малки за подобен род пиеси", смята клиничният психолог Бюрте Йоздемир.

Друг експерт - Лютфю Ългар, заяви, че децата в предучилищна възраст не могат да правят разлика между реалност и въображение. По думите му поставянето на такива представления от деца не е уместно и може да ги травматизира. "Тези пиеси не са подходящи за деца. Те не бива да включват оръжия, насилие, кръв и смърт... Това уврежда душевното им здраве."

В сегашния учебен план, одобрен от турски власти миналата година, превратът е част от учебната програма. Още след края на лятната ваканция учениците получиха листовки с обяснение какво се е случило. Учител по история, пожелал да запази анонимност, разказва пред "Политико", че снимки на "мъчениците", загинали след призива на турския президент да излязат по улиците и да защитят страната от преврата, са закачени на стените в класните стаи. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини