Токът може да поскъпне значително от лятото. Преглед на печата

"Труд":

Бойко Борисов: Правителството веднага ще даде резултати

Убеден съм, опитът ви в миналото ще бъде ваш добър съветник, заяви президентът Румен Радев

"Приехме мандата за съставяне на кабинет. Работим върху него в най-кратък срок. Целта ни е управляващото правителство да бъде така конструирано, че веднага да дава резултати." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като прие мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.

"Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите - сигурност, доходи, справедливост, законност", каза от своя страна държавният глава. "Убеден съм, опитът ви в миналото ще бъде ваш добър съветник", заяви още президентът Румен Радев.

Разследване. 

"Труд":

Подслушвани дипломати разкри доклад на СГС 

Чужди граждани и дипломати са били подслушвани и проследявани с незаконосъобразни разрешения за използване на СРС, издадени от Софийския градски съд между 2009 и 2015 г, се посочва в разследване на a-specto.bg. Изданието цитира доклад, изготвен и публикуван от СГС на 4 април в интернет страницата на институцията. В списъка със следените лица е секретар по икономически и търговски въпроси на китайското посолство, както и високопоставен дипломат в мисията на Иран. Подслушван е ръководител в "Южен поток България" АД, както и двама дипломати, отговарящи за енергетиката в посолството на Русия. На два пъти е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо руския журналист Н. Служител на "Аерофлот" в България също е бил подслушван и проследяван.

Констатирани са множество случаи, при които е депозирано искане за разрешение на СРС по "отношение на комуникатори, обекти и помещения, за които е посочено, че са собственост на постоянни чуждестранни дипломатически и консулски представителства в България и по отношение на лица, които се ползват от дипломатически и консулски имунитет или са служители в тях, в нарушение на Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения". Докладът е подписан от зам.-председателките на СГС Даниела Борисова и Мина Мумджиева. Описани са номерата на заведени 52 наказателно частни дела, свързани с наблюдение, подслушване, проследяване, проверка на кореспонденция и др.

ВСС. 

"Монитор":

ВСС осуети пуча на Лозан Панов

Висшият съдебен съвет осуети опитът за пуч срещу главния прокурор Сотир Цацаров. В него в ролята на основен актьор в олигархичните сюжети за овладяване на държавата влезе скандалният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Че шефът на ВКС е в ролята на изпълнител в чужд сценарий, заподозряха и трима от членовете на ВСС, който го разобличиха, че дори не е автор на скандала, а просто обслужва чужди интереси.

На заседанието на пленума на съвета в четвъртък като допълнителна точка в дневния ред беше внесено искането на Панов и още петима негови авери във ВСС да бъде разследван изфабрикувания скандал със срещата между Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Целта на това бе атака не просто срещу обвинител № 1, а вкарването на цялата съдебна власт в спирала от скандали. 

Ток. 

"Сега":

Токът може да поскъпне значително от лятото

Ново поскъпване на цената на тока се очаква през лятото. След като от началото на април цените бяха увеличени с около 2%, се задава повторно увеличение от 1 юли, когато започва т.нар. нов регулаторен период. От НЕК залагат на нарастване на цената на едро до 10 на сто, без да е изяснено дали това ще е за сметка на тарифите за бита или за индустрията. От енергоразпределителните дружества най-голям скок предлага ЧЕЗ - компанията, която обслужва Западна България. Тя е поискала увеличение също с близо 10%. По-високи тарифи, но в рамките средно на 2-2.5%, предлагат и ЕВН и "Енерго-Про", които снабдяват Южна и Североизточна България.

ЧЕЗ планира дневната тарифа за домакинствата да стане 0.14241 лв. за киловатчас без ДДС вместо досегашните 0.12936 лв. Данните от заявлението на компанията са публикувани от енергийния регулатор. Поскъпване ще има и при "евтиния" нощен ток. Според чешкото енергоразпределително дружество той трябва да струва по 0.06171 за киловатчас вместо 0.05640 лв., колкото е в момента. Компанията, която предлага най-висок скок на цените, в момента води преговори за продажба на бизнеса си в България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    я
    9 0
    08:09, 28 апр 2017
    Я ви казувам че българино няма да жувее по убаво без да фърля камъни и дърве пу гадните алчни крутини в парламенту. Требе кръв да се лее маама им гадува
Последни новини