Германия инспектира всичките си казарми за нацистки символи

Командването на германската армия обяви, че е разпоредило инспекция на всички казарми след скандал, предизвикан от намерени нацистки символи в две от тях.

"Главният инспектиращ на Бундесвера разпореди тази инспекция във всички обекти, които са собственост на армията, за да се провери дали присъстват тези символи на Вермахта и ако това е така, да бъдат премахнати", заяви говорител на министерството на отбраната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението бе взето след скандал, разтърсващ Бундесвера и министерството на отбраната от две седмици.

Става дума за ареста на офицер във френско-германската база в Илкирх, близо до Страсбург във Франция. Той е заподозрян в планиране на убийство на представители на левицата или чужденци, представяйки се за сирийски бежанец.

Мъжът, който е на 28 години, подкрепял от години крайнонационалистически и ксенофобски идеи.

При инспекция в неговата казарма в Илкирх били открити "светини" на Вермахта, нацистката армия в Германия между 1935 и 1945 година, в обща зала в базата, които били изложени от известно време, без това да привлече вниманието на когото и да било.

Министерството, което забранява такива предмети, междувременно попада на подобен случай в друга база, този път в Германия, в Донауешинген, в Югозападна Германия.

Министърът на отбраната на Германия г-жа Урсула фон дер Лайен, която е близка на канцлера Ангела Меркел, призова генералите след ареста на офицер в Илкирх да бъдат непримирими спрямо крайнодесните тенденции в армията. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини