Младежки театър "Ирис" зарадва почитателите на Мелпомена с "Междучасия"

    Премиерата на спектакъла "Междучасия" на Младежки театър "Ирис" се състоя снощи на сцената на НЧ "Орфееви гори-1870" в смолянския квартал Райково.

    Пиесата на Кънчо Стойчев е насочена точно към младежката публика и разглежда една училищна ситуация - изключването на младо момиче, заради неизвинени отсъствия. Зад този обикновен на пръв поглед сюжет обаче изплуват отношенията ученици - учители, разликата в поколенията, в манталитета, мисленето, философията, целите, които всеки си поставя в живота. Младите актьори от театър "Ирис", под режисурата на Цеца Илиева, уверено поставят тези въпроси - да си замълчиш или да се опълчиш на системата, дали да излъжеш, връзкар ли си или можеш да вървиш през живота с гордо вдигната глава, има ли смисъл любовта. В спектакъла участват Никола Куцев, Тодор Радев, Преслав Максимов, Елица Димитрова, Петър Коруев, Мария Маргаритова, Красимира Красимирова, Павлина Ненкова, Никол Милевска и Георги Бакалов. Сценографията е дело на Георги Бакалов и Галина Ганова. А в постановката се включва и рок група „DEMiSE”- Антон Колачев, Марио Михтарев, Денис Илязов, Никола Куцев.

    Паралелно с премиерата във фоайето на читалището е разположена изложбата „Да поиграем на театър“. Тя е продукт на възпитаниците на Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян. Ползотворната съвместна работа е по проект „Да поиграем на театър” на Училищното настоятелство на ПГ за приложни изкуства – гр.Смолян, финансиран от Национален фонд “Култура”, Програма “Публики” на Министерството на културата – гр.София.
    Сценографските прооекти са изработени от ученици от осми и десети клас на ПГ за приложни изкуства под ръководството на Георги Бакалов - сценограф в НЧ "Орфееви гори-1870" и на Галина Ганова - преподавател в гимназията. Триизмерните компютърни проекти са на учениците от 11 клас в ПГПИ-Смолян, ръководени от своя преподавател Николай Букиков. Групата по сценография е оформила и къта за игра на театър, с който искат да провокират участието на цялото семейство в една игра, която всъщност води до формиране на естетически вкус, на интерес към изкуствата и на креативност. С тази цел са и куклите, изработени с подръчни материали, каквито има във всеки дом. Майките и бабите сигурно са изработвали подобни дрешки за подобни кукли - нека научат децата си и да се забавляват заедно. Посланията от текстовете на учениците от ПГПИ, които са и членове на  Клуб "Приятели на книгата" в читалището, са допълнени с картини на Надя Хубчева и със снимки на Виктория Веселинова. И двете са ученички в осми клас. подборът е направен от ученици, с помощта на ръководителя на клуба Захарина Куцева.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини