Пет години след взрива на Петолъчката още няма виновни

Днес се навършват 5 години от взрива в базата за съхранение и обезвреждане на боеприпаси край пътен възел „Петолъчката“. Виновни обаче още няма.

На 5 юни 2012 г. в склада за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг", който се намира между Петолъчката и стралджанското село Лозенец избухна мощна експлозия, последвана от вторични по-малки. 18 души пострадаха, а трима загинаха. Нанесени бяха имуществени вреди за около 62 милиона лева.

Пред съда като обвиняеми застанаха собственикът на фирмата, стопанисваща базата за утилизация на боеприпаси, Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев. Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, защото са допуснали бомбите да бъдат разглобявани, а по договора за утилизация е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. 

Все още няма виновни, защото делото ще се гледа отново - за трети път и се очаква да започне през есента, съобщи Милен Божидаров от Окръжната прокуратура в Ямбол, цитиран от БНР.

"Проблемът с експертния състав е отстранен. Намерени са и са назначени експерти с проверена и утвърдена висока квалификация, така че основният проблем пред разследването е решен", допълни прокурорът. 

Преди две години Районният съд в Ямбол оправда Десислав Делев и Иван Пеев. Окръжният съд обаче отмени оправдателните присъди и върна делото на прокуратурата. От своя страна държавното обвинение върна делото за доразследване в Националната следствена служба. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини