Том Ханкс ще пусне Големия адронен колайдер

Актьорът Том Ханкс е дал устното си съгласие да участва в церемонията по пускането на Големия адронен колайдер. Тя ще се състои, след като завърши ремонтът на ускорителя, съобщи "Нейчър".

По последни данни повторният старт на Големия адронен колайдер трябва да се очаква в края на септември тази година. Том Ханкс е информирал за съгласието си Стив Майерс, директор по технологии и ускорители в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/.

Ханкс е посетил ускорителя в рамките на рекламната кампания на новия си филм "Ангели и демони" - продължението на "Шифърът на Леонардо", в който изпълнява главната роля. В лентата героят е въвлечен в сложна интрига, в която участват представители на Ватикана, учени, а също 0,25 гр. антиматерия. Предвидено е премиерата на "Ангели и демони" да се състои на 15 май 2009 г.

Построяването на Големия адронен колайдер отне над 12 години и струва 3,76 милиарда евро. В създаването му участваха 7000 физици. Целта е да се разгадаят тайните на образуването на Вселената, като се предизвика сблъсък на протони със скорост, близка до тази на светлината.

Големият адронен колайдер бе пуснат в действие на 10 септември м.г., но на 19 септември бе спрян. Генералният директор на ЦЕРН Ролф-Дитер Хойер обаче не е много склонен да прави реклама на повторното пускане на колайдера. Рекламата ще дойде по-късно, когато всичко бъде наред, каза той неотдавна. От тази гледна точка аз съм по-предпазлив от предшественика си, добави генералният директор на ЦЕРН.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини