Откриха минерали, по-твърди от диаманта

Учени от шанхайския университет Цзяо Тун откриха рядък естествен материал, който е с 58 процента по-твърд от диаманта, съобщи "Ню сайънтист".

Китайските учени симулираха поведението на атоми в два много твърди материала при натиск от много тънка и остра сонда. Първият материал, вюрцитен боронов нитрид, има подобна структура като диаманта, но е съставен от различни атоми. Вторият е минералът лонсдалеит, който е съставен от въглеродни атоми като диаманта, но подредени различно.

В природата съществуват много малки количества и от двата материала. Затова досега никой не е установил, че те са толкова твърди.

Лонсдалеитът се образува при удара на съдържащи графит метеорити в Земята, а вюрцитния боронов нитрид при вулканични изригвания. Симулацията на китайските учени показа, че вюрцитния боронов нитрид е с 18 процента по-твърд от диаманта, а лонсдалеитът - с 58 процента. Ако резултатите бъдат потвърдени с физически опити, и двата материала ще се окажат много по-твърди от всичко познато досега.

Вюрцитния боронов нитрид ще е по-полезен от двата материала, защото е стабилен в кислородна среда при по-висока температура от диаманта. Той ще е много подходящ за различни режещи и пробивни инструменти, които работят при висока температура.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини